Чільна вчена ВООЗ: не чекайте повернення "до норми" до 2022, навіть коли буде вакцина від Covid-19

Кількості вакцин у будь-якому разі буде недостатньо, щоб перестати носити маски та дотримуватися правил соціального дистанціювання.

Про це пише South China Morning Post.

Головна науковиця Всесвітньої організації охорони здоров'я Soumya Swaminathan попередила: принаймні до 2022 року, не очікуйте достатньої кількості вакцин від Covid-19 для повернення до норми.

Ініціатива ВООЗ під назвою Covax для рівного доступу до вакцин країн із різним рівнем доходів до середини 2021 року зможе спродукувати не більше кількох мільйонів доз – і то за умови співпраці багатьох країн.

Але навіть цієї кількості надто мало, щоб зменшити необхідність у соціальному дистанціюванні та носінні масок, доки виробництво не досягне поставленої цілі в 2 мільярди доз, що не видається можливим до кінця 2021 року.

І це "оптимістичний" сценарій, який передбачає, що вакцина буде ефективною і що країни співпрацюватимуть, а не воюватимуть за вакцини.

Дехто уявляє, що в січні 2021 року будуть вакцини для всього світу, і тоді світ почне повертатися до норми – але це так не працює, пояснює науковиця.

На початку 2021 року очікують лише перших варіантів, а поширення вакцин почнеться щонайраніше в середині 2021 року.

Втім, окремо взятий Китай презентував більш агресивну, прискорену схему: китайці, заявила влада, отримають доступ до китайських вакцин у листопаді-грудні 2020 року.

Президент США також заявив про швидке отримання вакцини, що викликало занепокоєння щодо політичного тиску на регуляторів з метою надто рано [prematurely] надати ліцензії на використання не до кінця тестованих вакцин.

Swaminathan з ВООЗ, відповідаючи на запитання про Китай та США, сказала, що національні регулятори мають владу щодо власних територій, і що ВООЗ цілком розуміє нагальність в умовах пандемії та спокусу використати "термінову" методологію.

Однак "термінові" ліцензії, додала вона, треба буде забирати в разі, якщо остання стадія досліджень не витримає встановлених критеріїв.

Переговори з Китаєм щодо вступу до глобальної ініціативи Covax із рівного розподілу до вакцин тривають. Білий Дім уже оголосив, що США не приєднається до Covax, але переговори все ж відбуваються й досі.

Відсутність США та Китаю – двох основних розробників вакцин – піднімає питання про дієвість плану ВООЗ узагалі.

Наразі 84 країни приєдналися до Covax. При цьому 92 бідні країни визнано такими, які мають право на безкоштовні вакцини, субсидовані багатими країнами та донорами.

абзац коронавірус світ вооз

Знак гривні
Знак гривні