Пандемія коронавірусу "відкинула світ на 25 років за 25 тижнів"

По всьому світу пандемія поглибила соціальну й економічну нерівність в освіті, заробітній платні, доступі до медицини.

Фото: DPA
Фото: DPA

Про це йдеться в матеріалі South China Morning Post, опублікованому в партнерстві з Politico.

За півроку пандемія знищила десятиліття глобального розвитку в усіх сферах – від охорони здоров'я до економіки.

Прогрес не тільки зупинився – почався регрес у таких галузях, як подолання бідності чи покращення становища жінок і дітей по всьому світі, йдеться у звіті фундації Білла та Мелінди Гейтсів "Досягнення цілей 2020".

Так, рівень щеплень, який вважається непоганим індикатором систем охорони здоров'я, падає до рівнів, які не спостерігалися з 1990-х. "Іншими словами, за 25 тижнів нас відкинуто десь на 25 років", – йдеться у звіті.

Глобальні дії з зупинення пандемії мають запобігти захворюваності та смертності – проте йдеться про більше: криза знищує прогрес, який було зроблено в подоланні нерівності, недоїданні, досягненні в рівності між статями, доступі до освіти й багатьох інших галузях.

Навіть якщо світ невдовзі візьме коронавірус під контроль, повернення досягнутих надбань може забрати багато років.

Голова фундації Марк Сузман заявив, що в разі успішного та рівного поширення майбутньої вакцини впродовж наступних півтора років світ може повернутися до стану, що існував перед пандемією, за рік або два. Проте в деяких менш розвинених країнах подолання економічних наслідків може зайняти значно більше часу, бо вони не мають достатніх ресурсів для інвестування в новий розвиток економіки.

Щороку, починаючи з 2017, звіт "Досягнення цілей" відзначав прогрес у зменшенні бідності та захворюваності в країнах, що розвиваються. Проте цього року він показує, наскільки все погіршилося.

Після 20 років практично стабільного прогресу, цього року стало на 37 мільйонів "украй бідних", які живуть менш ніж на 1.90 долара за день. "За межею бідності" в цьому випадку – лише евфемізм: така сума означає чіплятися за кожен цент і кожну мить, лише щоб протягнути далі.

Більшість нових украй бідних – жінки, які працюють у неформальному секторі в країнах із низькими доходами.

Крім того, коронавірус непрямо є більшим тягарем для жінок, і вони помирають і страждають більше також тому, що пандемія поламала систему медичної допомоги до, під час та безпосередньо після народження дітей. Збільшився ризик і для самих новонароджених: більше немовлят помирають, коли медична система не здатна впоратись із навантаженнями.

Діти, які менше страждають від самого коронавірусу, ніж дорослі, натомість через злам медичної системи мають більший ризик заразитися небезпечними для них хворобами, такими як дифтерія, правець і кашлюк – зокрема тому, що вперше за майже 30 років у перші чотири місяці 2020 року спостерігається значне зменшення кількості повністю щеплених дітей. Про це повідомляли ВООЗ та ЮНІСЕФ.

Пандемія зашкодила не тільки здоров'ю, але й освіті дітей. Дані попередніх спалахів, як-от Ебола в Африці, показують, що коли школи знову відкриваються – то в бідніших країнах дівчата повертаються до них із меншою ймовірністю, ніж хлопчики, що закриває подальші перспективи як для них, так і для їхніх майбутніх дітей.

Не раз повідомлялося також про збільшення домашнього насильства щодо жінок і дітей. Крім того, дуже молоді люди, втрачаючи доходи, часто вдаються до проституювання себе чи "сексу за винагороду" в інших формах.

Математичне моделювання показує, що через пандемію коронавірусу згодом можуть удвічі збільшитися смерті від СНІД, туберкульозу й малярії. Це також означає знищення десятиліть прогресу в цих сферах, ідеться у звіті глобального Фонду проти СНІД, туберкульозу й малярії.

Цьогорічні дані ще недосконалі та неповні, й повнішу картину буде видно не раніше 2021 року.

Математичні моделювання того, що відбудеться до 2021 року, було базовано на (неточному) припущенні, що люди реагуватимуть на майбутні обмеження так само, як реагували на початку.

Читайте детальніше англійською

Жінка, яка втратила роботу через пандемію, готує їжу для своєї родини в саморобному житлі – Аддіс-Абеба, Ефіопія, фото AP Photo/Mulugeta Ayene
Жінка, яка втратила роботу через пандемію, готує їжу для своєї родини в саморобному житлі – Аддіс-Абеба, Ефіопія, фото AP Photo/Mulugeta Ayene

криза світ економіка суспільство медицина освіта коронавірус

Знак гривні
Знак гривні