"Бабин Яр" за російським проєктом почали будувати. Частина євреїв обурена перетворенням трагедії на шоу

Стало відомо, що фундація Бабин Яр, яка фінансується російським бізнесом та якою опікується російський режисер Хржановський, започаткувала на місці зведення меморіалу земляні роботи, монтують «Тимчасову малу архітектурну форму Арт-об'єкт "Інсталяція Бабин Яр"».

"Інсталяція Бабин Яр" / Фото: Йосиф Зісельс
"Інсталяція Бабин Яр" / Фото: Йосиф Зісельс

СПРОБА ПЕРЕТВОРИТИ ТРАГЕДІЮ В РОЛЬОВУ ГРУ ЗНЕЦІНЮЄ СТРАЖДАННЯ

Борис Херсонський, письменник, клінічний психолог, психіатр:

– Мені здається, що трагедія Бабиного Яру, як і будь-яка масштабна трагедія, має стосунок до вічності, щось на кшталт відбитків людських фігур у попелі Геркуланума й Помпеї. Це не підвладне моді. Будь-яка спроба перетворити трагедію на рольову гру (а це-то якраз у великій моді), на реконструкцію – з одного боку, знецінює страждання, а з іншого – оголює найгірше, що є в людині. І, зрозуміло, прийнявши роль лиходія, ти випускаєш на волю звіра в собі. «Начебто» працює не завжди. Стриманість музею Яд Вашем, на мій погляд, – прекрасний зразок увічнення пам'яті жертв. Я не думаю, що необхідно робити клони цього музею. Але зміст, особливо емоційний, має бути тим самим.

ЯКЩО МЕМОРІАЛ УКРАЇНСЬКИМ ЄВРЕЯМ БУДУВАТИМУТЬ РОСІЙСЬКІ КОНЦЕПТОЛОГИ, ТО НАША ІДЕНТИЧНІСТЬ – ПРИМАРНА, І ДЕРЖАВНІСТЬ – ПРИМАРНА

Анатолій Подольський, вчений, директор Українського центру вивчення історії  Голокосту:

– На мою думку, є дві сторони проблеми: політична та власне фахова, змістовна. Політичний аспект, хоч як це неприємно визнавати, тут дуже важливий. Справа не в конкретній особі Хржановського, а в усій фундації, яка зайшла з 2016 року.

Дивіться детальніше на Укрінформі

Ми вже писали про це раніше:

Українські євреї — проти фінансованого росіянами проєкту меморіалу "Бабин яр"

Путінські олігархи хочуть зробити Бабин Яр, а не концтабори Рейху, центром Голокосту

історія скандал війна

Знак гривні
Знак гривні