США хоче конфіскувати нерухомість Коломойського у Кентуккі і Техасі. ФОТО купленого за гроші українців

Прокурори американського мінюсту, разом із ФБР, подали в окружний суд Флориди позов про конфіскацію нерухомості Боголюбова та Коломойського, загальною вартістю у 70 млн доларів, через підозри що вона була придбана на гроші, відмиті після шахрайського виведення з Приватбанку цими двома екс-власниками.

Міністерство юстиції США вчора оприлюднило прес-реліз, в якому повідомляє деталі позову.

У скаргах стверджується, що Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, які були власниками ПриватБанку, одного з найбільших банків України, підозрюються у тому що у шахрайський спосіб вкрали з банку мільярди доларів. Ці двоє з 2008 по 2016 рік організували видачу шахрайських позик та кредитних ліній, поки схема не була розкрита, а банк був націоналізований Національним банком України. У скаргах прокурорів США також стверджується, що екс-власники відмивали частину коштів, використовуючи масив банківських рахунків компаній-посередників, в першу чергу у кіпрській філії ПриватБанку, перш ніж перерахувати кошти до США. Як стверджується у скарзі, позики рідко поверталися, за винятком тих випадків, коли наступні шахрайські кредити використовувалися для сплати попередніх.

Помічники Коломойського і Боголюбова, Мордехай Корф та Урієль Лабер, - працюючи з офісу в Маямі - створили низку компанії у США, зазвичай із словом "Оптима" у назві, щоб далі відмивати виведені кошти та інвестувати їх у цій країні. Вони таким чином придбали нерухомості та бізнесів на сотні мільйонів доларів, включаючи нерухомість про яку йдеться у позові: офісну башту-хмарочос у Луісвіллі, Кентуккі під назвою PNC Plaza, та Офісний центр у Далласі, Техас, відомий під назвою CompuCom. Загальна вартість цих будівель - 70 млн доларів США.

Скоріше за все, це лише перший з низки подібних позовів про конфіскацію майна Коломойського та Боголюбова, яке знаходиться в США.

luisville.png

Офісна башта у Луісвіллі, один із об'єктів які хочуть конфіскувати

dallas.png

Офісний центр у Далласі, інший об'єкт конфіскації

“Сполучені Штати направили на розгляд суду Південного округу штату Флорида дві цивільні скарги про конфіскацію (civil forfeiture) комерційних об’єктів нерухомості в Луїсвіллі (штат Кентуккі) і в Далласі (штат Техас), придбаних на незаконно привласнені кошти Приватбанку в Україні. Обидва об’єкти підлягають конфіскації на підставі порушення статуту про незаконну легалізацію федеральних коштів”, — також йдеться в повідомленні Мін'юсту США

kolom.jpg

Американська прокуратура вважає, що Коломойський і Боголюбов привласнили та розтратили “мільярди доларів” з Приватбанку шляхом отримання фіктивних позик і кредитних ліній в 2008-2016 роки до націоналізації цієї фінансової установи України.

Ремарка Текстів: цивільна конфіскація (civil forfeiture), яку мінюст США хоче застосувати щодо власності Коломойського та Боголюбова – нетривіальний правничий механізм, поширений у США. За ним, майно чи кошти, які правоохоронці вважають причетними до скоєння злочину, може бути конфісковане на користь держави без винесення вироку особі, якій це майно належить. Достатньо підозри, що конфіскат фігурував у скоєнні того чи іншого правопорушення. Так, були випадки конфіскації значних сум готівкою, виявлених під час перевірки автомобілів осіб, яких підозрювали в наркоторгівлі. Або будинків, у яких переховувалися кримінальники, - хоча вони належали іншим власникам. Якщо цивільну конфіскацію застосують щодо нерухомості Коломойського, йому тривалий час доведеться переконувати суди, що він не купував її за гроші, виведені з «Приватбанку».

коломойський боголюбов приватбанк шахрайство

Знак гривні
Знак гривні