Урожай зернових-2020: є надія на новий рекорд

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оприлюднило дані про хід збирання в Україні ранніх зернових культур. Так, станом на 30 липня українські сільгоспвиробники вже зібрали близько 27 млн. тонн зернових і зернобобових культур із площі 7,2 млн га (48% до прогнозу).

яртнмф.jpg

У розрізі культур за звітній період намолочено:

З цих попередніх даних випливає, що валовий збір ранніх зернових культур в Україні перевищить 30 мільйонів тонн. Це відчутно нижче, ніж минулорічний рекорд (37,2 мільйони тонн пшениці та ячменю). На відміну від 2019 року, погодні умови для озимої пшениці виявилися не найкращими – це і є основна причина спаду. Меншим, імовірно, виявиться і врожай ячменю.

Втім, окрім ранніх зернових, є ще кукурудза. А для цієї культури погода цьогоріч виявилася близькою до оптимальної. Більше того, загальні площі під кукурудзою в 2020 році зросли. Ще наприкінці весни агрофахівці прогнозували урожай кукурудзи на рівні 40 мільйонів тонн – або приблизно на 5 мільйонів тонн більше, ніж торік. Загалом це мало забезпечити Україні понад 70 мільйонів тонн пшениці, кукурудзи та ячменю – тобто, другий за величиною врожай за всі роки незалежності.

Втім, якщо погода допомагатиме і далі, є надія, що урожай кукурудзи відчутно перевищить 40 мільйонів тонн. Відповідно, з’являються шанси побити минулорічний абсолютний рекорд по збору зернових – 75 мільйонів тонн. Але навіть якщо цього не станеться, показники рослинницької галузі однозначно забезпечать Україні високі доходи від експорту зернових культур у 2020-21 маркетинговому році.

урожай економіка

Знак гривні
Знак гривні