Наскільки високим є ризик заразитися, якщо ваш сусід у вагоні потяга хворий на Covid-19

2334 пасажири китайських високошвидкісних поїздів, інфіковані коронавірусом, заразили під час поїздки ще 234 осіб

Пасажирські поїзди залишаються одним з основних видів транспорту, який функціонує в умовах епідемії коронавірусу. Тому критично важливо знати, чи безпечно годинами перебувати у вагоні, і чи заразиться пасажир, якщо поблизу в кріслі знаходиться хворий на Covid-19. Таке дослідження було проведене в Китаї, - повідомляє видання South China Morning Post.

covid_train.jpg

Серед осіб, що перехворіли на коронавірус, були виявлені 2334 пасажири китайських високошвидкісних поїздів, які подорожували в період з 19 грудня по 25 лютого. Науковці встановили 72 093 особи, які знаходилися поруч із ними на відстані максимум трьох рядів крісел. І з’ясували, скільки з них теж захворіли на Covid-19.

Виявилося, що загроза заразитися дуже сильно залежить від розташування крісел. Найбільший ризик - 3,5% - був у пасажирів, чиї місця знаходилися в одному ряді і безпосередньо поруч із місцем хворого. Далі по ряду загроза суттєво зменшувалася - до 1,5%.

У сусідньому ряді чи через ряд ризик зменшувався до 0,15%. І всупереч побоюванням, небезпека підхопити Covid-19, сівши в крісло, де перед тим сидів хворий, виявилася мінімальною - лише 0.075%.

Час перебування поруч із хворим також впливав на ризик заразитися. Було встановлено, що кожна година, проведена поблизу від хворого, підвищувала імовірність інфікування на 0,15%. А якщо пасажир сидів безпосередньо поруч, вона зростала до 1,3%. Також виявилося, що більше ризикували ті пасажири, які мандрували з однакових станцій відправлення і призначення, що і хворі сусіди.

У підсумку дослідження науковці рекомендували, щоб у одному ряді швидкісних потягів між пасажирами залишалися як мінімум два вільні місця, а загальний час поїздки не перевищував трьох годин. Натомість вільний простір між рядами не критичний – бо високі підголівники крісел перешкоджають поширенню вірусних часток.

коронавірус Китай

Знак гривні
Знак гривні