Маніпулятивні сайти + анонімні Telegram-канали = любов

Один із способів легітимізації анонімних телеграм каналів – цитування їхніх повідомлень у ЗМІ. І поки мейнстрімні українські медіа віддають перевагу надійним джерелам інформації, українські маніпулятивні сайти із задоволенням додають їх до свого “маніпулятивного арсеналу” (серед якого – клікбейтні заголовки, джинса, емоційна накрутка читача, коментарі псевдоекспертів та хибна аргументація).

Ми подивились, як часто з 1 січня різні ЗМІ цитували анонімні телеграм-канали. Особливу увагу приділяли каналам типу «Легитимный» чи «Резидент» (якщо не знаєте чому – читайте дослідження Любові Величко, яка проаналізувала вміст улюблених телеграм-каналів депутатів «Слуг народу», довела їх “російське коріння” та продемонструвала, як, посилаючись на анонімні джерела, ці канали просувають фейки, дискредитують (чи, навпаки, піарять) окремих політиків та підштовхують депутатів до певних – переважно вигідних для Росії – дій).

Канали «Легитимный» та «Резидент» виявились дійсно популярними серед українських маніпулятивних видань, увійшовши до п’ятірки найпопулярніших телеграм-каналів та поступившись лише Pavlovsky News та Klymenko Time.

Лідером за кількістю опублікованих новин із реченням типу “Як повідомляє Телеграм-канал...” став сайт “Стена” (ukrainianwall.com). Для порівняння: провідні українські медіа за пів року лише тричі посилались на «Легітимного» і «Резидента». І всі три посилання – на сайті 24 каналу, який, до речі, має найвищу частку текстів із посиланнями на анонімні телеграм-канали – 0.8% (180 публікацій з 24 тисяч). Але навіть 24tv.ua дуже далеко до маніпулятивного сайту ukrainianwall.com, який у 6% своїх публікацій (себто, майже в 900 текстах!) посилався на анонімні телеграм-джерела. Так за допомогою клікбейтних заголовків та розважального контенту цей сайт фактично згодовував російські тези своїм читачам (а аудиторія у нього приголомшлива – лише на Фейсбук більше мільйона підписників).

І те, що у «Легітимного» і «Резидента» тези відверто проросійські, підтверджує не лише контент-аналітичне дослідження Любові Величко, але й популярність цих каналів серед російських видань, що пишуть про Україну. Виявляється, що сайти, яким ми присвячуємо дезінфомоніторинги та які першими поширюють антиукраїнські тези й відверті фейки, зі всіх посилань на телеграм-канали (всього близько 500 за пів року) в 20% випадків посилались на канал «Легитимный». І ще в 20% випадків цитували телеграм-канал «Резидент».

А отже, контент цих каналів, автори та фінансування яких залишаються невідомими, цілком збігається з наративами російської дезінформації та часто виступає в ролі аргументів не на користь України.

Нагадаємо, після статті про анонімні телеграм-канали на журналістку посипалися погрози.



Юлія Дукач, аналітикиня проекту з дезінфомоніторингу Texty.org.ua

пропаганда величко телеграм

Знак гривні
Знак гривні