Нацбанк програв Коломойському суд про його особисту поруку з рефінансування Приватбанку на 9.2 млрд

Про це пише Finbalance. За даними НБУ, в 2015 році Коломойський, який на той момент був співвласником банку, уклав з Нацбанком договори особистої поруки про погашення п'яти кредитів рефінансування "Приватбанку", отриманих за період 2008-2014 років на суму 9,2 млрд грн, доповнює Бізнес-Цензор.

19 червня Госпсуд м. Києва повністю задовольнив позов Ігоря Коломойського до НБУ та Приватбанку (в справі №910/5172/19), а 27 липня Північний апеляційний госпсуд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Нацбанку на вказане рішення суду першої інстанції.

Відповідно до судових матеріалів, за твердженням екс-співвласника Приватбанку, уповноважені особи НБУ начебто не мали достатнього обсягу повноважень на укладання як мінімум одного відповідного кредитного договору, з огляду на відсутність кворуму на засіданні правління НБУ (ще в період до націоналізації).

У першій половині червня НБУ відкликав низку позовів до поручителів Приватбанку з рефінансування, в т.ч. “Дніпроазота”, ПрАТ “Ерлан”, ТОВ “Приватофис”, ТОВ “Гаджибей”, ТОВ “Перспектива Інвестмент”.

Це відбулося на тлі того, що в лютому-квітні вже державний Приватбанк повністю погасив борги перед НБУ по рефінансуванню, виплативши 7,5 млрд грн.

За даними Нацбанку, на 01.05.2020 у Приватбанка не було боргів по рефінансу. При цьому на початок 2017 року – тобто, фактично одразу після націоналізації – обсяг боргових зобов`язань Приватбанку перед регулятором становив 18 млрд грн.

У червні-2018 НБУ подав 143 позови до юросіб, які надавали майно в заставу для Нацбанку як забезпечення боргів Приватбанку по рефінансуванню. Обсяг вимог НБУ по цих позовах становив 10 млрд грн. Серед відповідачів були “Дніпроазот”, ПАТ “Нікопольський завод феросплавів”, АТ “Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат”, АТ “Покровський гірничо-збагачувальний комбінат”, ПрАТ “Товкачівський ГЗК”, ТОВ "Агротермінал Логістік", ТОВ “Скорзонера”, ТОВ “Поділ Нерухомість”, ПрАТ “Ерлан”, ТОВ “Приватофис”, ТОВ “Гаджибей”, ПрАТ “Готель “Жовтневий”, ТОВ "Фінансова компанія "Фінілон", ТОВ "Акватера", ТОВ “Арлан”, ПрАТ “Аеробуд”, ТОВ “Еверест Істейт”, ТОВ “Перспектива Інвестмент”, ПАТ "УКРНДІІНЖПРОЕКТ", ТОВ “Укрінтерінвест”, ПАТ “Дніпрометалсервіс”, Тровелко Холдінгз Лімітед, Пеннілейн Комерсіо Інтернасіонал ЛДА тощо.

Раніше Приватбанк за спонукання НБУ утримувався від погашення рефінансування, поручителями по якому були Ігор Коломойський та пов’язані з ним структури, сподіваючись таким чином стимулювати процес погашення заборгованості корпоративних позичальників перед банком.

НБУ заявляв про сумнівні операції в Приватбанку (у т.ч. інсайдерське кредитування) в період до націоналізації на 5,5 млрд дол. Ігор Коломойський цю інформацію заперечував.

Нагадаємо, 20.04.2019 Печерський райсуд м. Києва задовольнив один із позовів Ігоря Коломойського та розірвав договір особистої поруки за кредитами рефінансування, отриманими Приватбанком в НБУ до входження держави в капітал фінустанови.

У червні-2019 НБУ заявляв, що на підставі квітневого рішення Печерського райсуду м. Києва І. Коломойський намагається заблокувати розгляд позову НБУ на 6,64 млрд грн, який був поданий у Женеві (Швейцарія). Також Нацбанк висловлював думку, що нові позови, подані І. Коломойським про визнання недійсною поруки по рефінансуванню, – це знову таки “спроба І. Коломойського зупинити, а в подальшому й унеможливити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії” (цитата).

У червні-липні 2019 року Госпсуд Дніпропетровської області відкрив провадження в кількох справах (№904/2526/18, №904/2529/18, №904/2530/18, №904/2538/18) за позовами НБУ до І. Коломойського про стягнення загалом 4,85 млрд грн заборгованості по рефінансуванню.

коломойський нбу приватбанк суд

Знак гривні
Знак гривні