Російські спецслужби проштовхують дезінформацію про пандемію коронавірусу – New York Times

Розсекречені дані розвідувальних служб США свідчать про те, що спецслужби Російської Федерації проштовхують пропаганду – зокрема, дезінформацію щодо пандемії COVID-19, – "відточуючи" ті самі техніки, які Росія використала для впливу на вибори у США в 2016 році.

ілюстративне зображення
ілюстративне зображення

Про це пише New York Times.

Російська ГРУ проштовхувала англомовну дезінформацію та пропаганду щодо пандемії, наприклад, розмножуючи китайські фейки про начебто створення вірусу армією США, а також статті про те, як медична допомога з боку Росії може призвести до зближення з Вашингтоном.

Фейкові екаунти в соцмережах виявилося доволі легко викоренити – але Росія вдається до витонченіших методів: значно важче зупинити поширення дезінформації на сайтах, які видаються "легітимними".

"Якщо раніше вдавалися до "тупої сили" так званих "Ольгінських тролів", то тепер важливішу роль відіграють професійні спецслужби", – каже Laura Rosenberger, директорка Альянсу гарантування демократії.

Американські посадовці називають ці спецслужби: ГРУ та СВР.

Звинувачення з'явилися після того, як компанія з кібербезпеки Mandiant Threat Intelligence заявила, що виявила спроби дискредитації НАТО у Східній Європі, включно з дезінформацією щодо коронавірусу. Компанія прямо не називала Росію – але заявила, що кампанія "близька до інтересів безпеки Росії".

Багато статей публікувалися на InfoRos – вебсайті, який контролює уряд РФ, а також OneWorld.Press, який має зв'язки з ГРУ Росії. Посадовці США заявили також про регулярну пропаганду ГРУ на сайті GlobalResearch.ca, але його прямо не пов'язують із розвідкою Росії.

Уряд США переважно описує дезінформацію, зосереджену на пандемії коронавірусу.

Крім того, названо "науково-дослідницький" центр Strategic Culture Foundation, яким, за даними посадовців США, керує СВР (Служба зовнішньої розвідки) Росії.

У відповідь на ці звинувачення видання OneWorld.Press, не надаючи жодних доказів, заявило, що посадовці "намагаються зашкодити Трампу" на наступних виборах. При цьому було згадано конспірологічну теорію про "deep state", таємну "державу в державі", яка намагається керувати Сполученими Штатами за лаштунками.

Розвідка США виявила двох росіян: Деніса Тюріна й Александра Старунського, які пов'язані з ГРУ та просувають дезінформацію, розроблену розвідкою Росії, сайтами InfoRos, InfoBrics.org, OneWorld.Press.

По суті, вони називаються "відмиванням інформації", подібним до відмивання грошей: брудне походження через низку посередників приховується, щоб видати гроші (чи тут псевдоновини та дезінформаційні статті) за легітимні.

Матеріал, створений ГРУ, поширюється через "альтернативні" вебсайти, які звідти можуть підхопити та поширити інші сайти. Якщо перші з них мають маргінальних читачів – то далі дезінформація може поширитися на більш респектабельні вебсайти.

На відміну від фейкових екаунтів у соцмережах, таку дезінформацію тяжче відстежити та практично неможливо заблокувати.

Серед фейків російської дезінформації щодо коронавірусу:

Хоча деякі сайти не мають значного трафіку, посадовці вважають, що дезінформацію, поширену спецслужбами РФ, потім поширюють на інші сайти – часом умисно, а часом не усвідомлюючи цього.

Відстежити та кількісно оцінити фактичний "вплив" російської дезінформації важко.

Часом окремі статті виявляються провальними – проте загальний наратив масштабніше поширюється через усю "екосистему" засобів масової інформації, вважає Renee DiResta зі Стенфордської інтернет-обсерваторії.

Повний матеріал англійською

інтернет росія дезінформація інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні