63% платять неформальні "внески" в державних дитсадках. Чим задоволені й чим ні батьки дошкільнят? (ІНФОГРАФІКА)

Якщо переповнені групи – це проблеми великих міст, то великі відстані до дитсадка більше відчувається в селах. Але зрештою переважна більшість проблем матерів (як і працівниць дитсадків) впирається у хронічне недофінансування.

Про це пише одна з ініціаторок дослідження к.с.н. Оксана Дутчак.

За наданими ТЕКСТАМ даними дослідження, проведеного Центром соціальних і трудових досліджень (ЦСТД) за підтримки німецького Rosa Luxemburg Stiftung в Україні в рамках проєкту "Хто потурбується?" серед матерів дітей, які ходять у державні та комунальні дитсадки:

Матері, діти яких відвідують українські садочки, переважно незадоволені :

Вище оцінюють

Для спрощення візуалізації ми об'єднали "цілком" та "скоріше" задоволені, а також "цілком" та "скоріше" невдоволені за різними сферами. Ми відсортували дані так, щоб першими йшли більш "проблемні" пункти. Сума менша за 100%, бо не враховано тих, хто не відповів або не зміг визначитись із відповіддю.

Візуалізація: ТЕКСТИ, дані: ЦСТД
Візуалізація: ТЕКСТИ, дані: ЦСТД

При цьому існує розбіжність між містом і селом:

Дещо детальніше в текстовій формі – з цитатами як матерів, так і працівниць державних і комунальних дитсадків – можна прочитати в статті однієї з дослідниць, написаній для УП.Життя.

Дослідження умов праці в дитсадках проводилося методом онлайн-опитування з 4 по 10 травня 2020 року. Опитано 5009 працівниць та 23 працівника (серед персоналу дитсадків сильно домінують жінки) з усіх регіонів та типів населених пунктів України. 86% опитаних мешкає у міських поселеннях, 14% – у сільській місцевості.

Онлайн-опитування матерів дітей-дошкільнят  проводилось з 25 травня по 8 червня 2020 року. Опитано 1499 респондентів з усіх регіонів та типів населених пунктів України. 86,1% опитаних мешкає у міських поселеннях, 13,9% – у сільській місцевості.

Зараз дослідники працюють також над "глибинними інтерв'ю" з метою доповнити "кількісні" дані "якісними" методами соціології.

інфографіка суспільство соціологія освіта графік дня

Знак гривні
Знак гривні