Все, що треба знати про маски та Covid-19: оновлені рекомендації ВООЗ

Про те, що носяра, який стирчить над маскою, зводить захисний ефект маски до нуля – мабуть, і пояснювати не треба? Але ВООЗ для особливо обдарованих (даруйте) робить і це. А носіння маски на підборідді навіть ЗБІЛЬШУЄ ризик інфікування, коли потім оце натягають на рота. Пробачте за сарказм редакції, яка живе в Україні. Далі – беземоційні рекомендації ВООЗ. Укотре.

Jawahir al-Naimi/Al Jazeera
Jawahir al-Naimi/Al Jazeera

Аль-Джазіра у партнерстві з ВООЗ ООН пояснює все про маски та коронавірус.

Минулого місяця Всесвітня організація охорони здоров'я оновила інструкції про носіння масок.

Їх треба носити:

Типи масок

"Хірургічні" медичні маски мають принаймні три шари синтетичних матеріалів. Вони стандартизовані в усьому світі та призначені для одноразового використання.

Їх ВООЗ рекомендує хворим та людям із подібними симптомами, працівникам у сфері охорони здоров'я, літнім людям та людям зі станом здоров'я, що робить зараження коронавірусом для них особливо небезпечним.

Саморобні маски теж відносно ефективні, як мінімум проти поширення інфекції носієм – при цьому дешевші й екологічніші; найбільш ефективні – дорогі респіратори, але то радше для лікарів, і ці респіратори теж ОДНОРАЗОВІ
Саморобні маски теж відносно ефективні, як мінімум проти поширення інфекції носієм – при цьому дешевші й екологічніші; найбільш ефективні – дорогі респіратори, але то радше для лікарів, і ці респіратори теж ОДНОРАЗОВІ

Для загальної ж публіки – можна носити також і немедичні тканинні маски, які теж більш-менш запобігають потраплянню чужої вологи в організм. Саморобні теж підходять, але ВООЗ рекомендує принаймні три шари тканини. Внутрішній шар може бути натуральним, а зовні найкращим є поліестер і нейлон – або інші матеріали, які відштовхують вологу.

Як безпечно носити маску

ВООЗ у ролі Капітана Очевидності застерігає:

Знімати маску треба за зав'язки чи гумки. Після цього слід знову помити руки.

Повторне використання немедичних масок

Небажано носити маску під час фізичних навантажень.

Не слід носити маску, перебуваючи наодинці чи оддалік інших людей. Наприклад, за кермом (якщо ви не везете інших людей), у лісі тощо.

Маска – не панацея

Маски – не єдине рішення і не панацея від коронавірусу.

Потрібно також дотримуватися гігієни рук та фізичного дистанціювання.

Неправильне носіння маски може навіть збільшити ризик зараження

Носіння маски на підборідді, а потім натягання її на обличчя – це якраз збільшення рівня забруднення та збільшення кількості мікробів, які потім потрапляють у зону рота.

Міф про СО2

Серед міфів, які циркулюють поміж немедиків – що носіння маски може призвести до інтоксикації двоокисом вуглецю, оскільки людина заново вдихає частину повітря, яку видихнула.

ВООЗ запевняє, що правильне носіння маски гарантує, що не виникне ані отруєння вуглекислим газом, ані браку кисню.

Доступні пояснення англійською:

ВІДЕО ТА ІНФОГРАФІКА ВООЗ англійською

І навіть те саме іще однією мовою ООН – російською

суспільство медицина коронавірус

Знак гривні
Знак гривні