Трекінг COVID-19 за допомогою смартфонів провалився (ТОЧКА ЗОРУ)

Мобільні додатки, спрямовані на відстеження, чи не були ви в контакті з хворими на коронавірус, не спрацювали, – пише Electric Light.

Імовірним винятком може бути хіба що Ірландія – вона передала свою програму у відкритий доступ, але питання полягає в тому, скільки людей її встановлять і як будуть використовувати, адже саме від кількості користувачів залежить ефективність

Додатки для смартфонів мали заповнити прогалину в конвенційному відстеженні контактів – адже вони мали відстежувати незнайомців, із якими ви опинилися поряд випадково.

Смартфони мають визначати одне одного, оцінювати відстань та час, проведений поряд – і у випадку, якщо згодом власник одного визначений як хворий, про це повідомлятимуть власнику іншого.

Звісно, проблема полягає в тому, що будь-хто з доступом до сервера матиме дуже багато чутливої інформації про людей – від їхньої мережі контактів і до (можливо, таємного) любовного життя.

Apple та Google пропонували децентралізовану модель.

Її недолік – відсутність зібраної інформації, тобто, вона не повідомлятиме про позитивні випадки систему охорони здоров'я, отже, не повідомлятиме і про можливі спалахи.

При цьому питанням є відсоток людей, що встановили додаток, адже очевидно, що від цього залежить його надійність.

У Німеччині це менше за 20% населення – значно менше за моделі, передбачені для ефективності (принаймні від 50% до 80%).

Оскільки німецька програма робила наголос на приватності даних, влада у сфері охорони здоров'я практично не отримала користі від цього додатку.

Вони знають, що десь 500 користувачів мали позитивний результат, але що з цього випливає, де можуть бути спалахи – не знають.

Невідомо нічого про "хибні тривоги" чи "пропущені діагнози".

В Японії додатки встановили 6% населення, в Італії 7%, а у Франції 3%.

Питання в тому, скільки встановлять "успішний" ірландський додаток, навіть якщо він вийде на інші ринки й буде безкоштовним.

Адже у бідніших країнах, імовірно, ще менше людей користуватимуться цим, ніж у тій же Франції.

Тим паче – додамо від себе – у таких країнах, як Україна, де люди дедалі більше "втомлюються" та нехтують навіть масками в громадському транспорті.

Детально англійською

опініон технології коронавірус

Знак гривні
Знак гривні