Facebook заблокував ботоферму агентства Postmen. Агітували за Порошенка — LIGA

Мережа була особливо активною під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні, пише Ліга.

Скріншот зі звіту Facebook
Скріншот зі звіту Facebook

Модератори заблокували велику українську мережу акаунтів в соцмережах Facebook і Instagram, які займалися політичною пропагандою. У Facebook встановили, що ботами приховано управляло рекламне агентство Postmen, повідомляється в блозі компанії.

За даними Facebook, мережа складалася з 72 акаунтів і 35 сторінок в Facebook, а також 13 акаунтів в Instagram. Ботоферма зібрала в Facebook аудиторію з 766 000 акаунтів, в Instagram — 3800 акаунтів. На рекламу в Facebook українська мережа витратила $1,93 млн.

"Хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість і координацію, наше розслідування зв'язало цю діяльність з рекламним агентством в Україні Postmen DA", — повідомила Facebook. У компанії відзначили, що використовували відкриті дані з України.

Ботоферма займалася веденням і розкручуванням сторінок і груп, в яких публікувався різний контент на політичні теми (Крим, НАТО, економічна політика, вибори), а також критикувалися і підтримувалися різні політики — Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко. Мережа була особливо активною під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні, відзначили в Facebook. Деякі облікові записи раніше були заблоковані модераторами за розпалювання ненависті або імперсонацію, а деякі з часом змінили свій профіль.

В середині березня 2019 року Facebook розкрив дані про покупців політичної реклами в соцмережі. Видання Бабель тоді з'ясувало, що агітацією за Порошенка і інформаційною кампанією проти Зеленського та інших його конкурентів займалося агентство Postmen, причому "брудна" кампанія проводилася приховано. Агентство з 2013 року займається інтернет-рекламою, продукуванням відео і розробкою онлайн-стратегій. Серед його клієнтів, крім політсили Порошенка, — великі приватні компанії та МЗС України.

порошенко соцмережі

Знак гривні
Знак гривні