У Києві викрали бізнесмена: можливо, це справа рук ФСБ Росії – LIGA

Росія заочно заарештувала акціонера кримського заводу Сергія Ткаченка, а потім його викрали в Києві і відвезли в невідомому напрямку.

Юліанна і Сергій Ткаченки (фото передане LIGA.net Юліанною)
Юліанна і Сергій Ткаченки (фото передане LIGA.net Юліанною)

Сім'я акціонера судноремонтного заводу "Південний" (окупований Севастополь) Сергія Ткаченка стверджує, що його викрали російські силовики. Перед цим він кілька років судився з Росією за бізнес у Криму, який у нього відібрали, а в березні був заочно арештований російським судом.

До окупації півострова Росією Ткаченко жив у Києві, а в Крим літав працювати. За словами дружини бізнесмена Юліанни, в 2014 році він не прийняв російське громадянство, був проти анексії і став персоною нон-грата. Росіяни включили його в базу нев'їзних і незаконно відібрали завод. Свої активи Ткаченко оцінив у 150 млн доларів.

Бізнесмен відстоював свій бізнес в українських судах.

У перших числах березня 2020 року московський суд заочно заарештував Ткаченка: на термін в два місяці з моменту його затримання або екстрадиції в Росію. Разом з ним під заочний арешт відправили громадянина Польщі Сельвесюка.

Тоді кремлівські ЗМІ повідомляли, що Ткаченка і Сельвесюка в Росії звинуватили "в участі в злочинному угрупованні й особливо великому розкраданні коштів". Український бізнесмен проходив по "справі братів Магомедових" про розкрадання грошових коштів АТ "Об'єднана зернова компанія" при поставках українського зерна в 2012-2013 роках як бенефіціар компанії Newbay (Единбург).

Місяць тому Ткаченко через адвоката звернувся до Офісу генпрокурора із заявою про незаконне заволодіння його бізнесом у Криму, а також про незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності в РФ.

Він просив розслідувати ці епізоди і дати оцінку "незаконним діям співробітників ГПУ і Нацполіціі", які, як він стверджував, "беруть участь у виконанні нелегальних слідчих доручень Слідкому МВС РФ".

Але Офіс генпрокурора переадресував цю заяву в СБУ, а в СБУ сказали, що це не їхня сфера відповідальності, і відправили в Нацполіцію.

1 липня Ткаченка викрали з салону краси невідомі: двоє чоловіків увійшли, застібнули кайданки й вивезли бізнесмена на сірому автомобілі.

Той факт, що при цьому невідомі "представилися федералами", на думку адвокатів і сім'ї, вказує на те, що Ткаченка викрали російські спецслужби.

Зараз Юліанна Ткаченко стверджує, що отримує погрози від невідомих на свою адресу.

Національна поліція відкрила провадження за статтею 146 Кримінального кодексу – незаконне позбавлення волі або викрадення людини, однак не коментує, де Ткаченко може перебувати зараз і які версії розглядає слідство.

Негласно в МВС запевнили LIGA.net, що на розслідування злочину направлені кращі сили, також, що "поки немає підтвердження того, що викраденого вивезли з території України".

Після викрадення в соцмережах пройшла інформація про те, що Ткаченка могли вивезти до окупованого Криму.

У Держприкордонслужбі її не підтверджують, але й спростувати не можуть: будь-яка інформація про третіх осіб з перетинання кордону заборонена до поширення.

За матеріалами Ліги та УП.

фсб анексія бізнес крим кримінал

Знак гривні
Знак гривні