У невеликому Слов'янську – основний спалах COVID-19 на Донеччині (+ВІДЕО)

За матеріалом Вільного радіо:

Кількість хворих на підконтрольній Донеччині: карта Вільного радіо
Кількість хворих на підконтрольній Донеччині: карта Вільного радіо

Шлях вірусу в Слов'янську

За даними міської ради, у Слов'янську мешкають 108 тисяч людей. Це промислове місто. Тут є кілька заводів, розвинена соціальна сфера. І, як стверджують представники влади зараз, саме на деяких з цих об'єктів люди заразилися.


Перший масовий сплеск захворювання зафіксували на приватному підприємстві. Там перевірили 51 людину. Правда, представники влади не одразу були впевнені, чи перевірили всіх.

Ускладнюється ситуація тим, що дані, які надав директор підприємства щодо людей, які в нього працюють, не відповідають дійсності. Кілька людей відмовляються проходити обстеження, а також приходять люди, які повідомляють, що вони співробітники цього підприємства, але на цьому підприємстві не значаться. Тобто, швидше за все, працювали без договорів, – повідомляв мер Слов'янська Вадим Лях.

Міська влада про підприємство розповідала лише те, що там виготовляють лінійну арматуру та ізотопні матеріали. Вільне радіо дізналося, що мова про "ПКФ Енерготехсервіс".

В маленькому місті більшість людей пов'язана між собою – тобто, хворі ближче

Після виявлення хворих на підприємстві, пішла ланцюгова реакція. В першу чергу перевіряли близьких родичів пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Так виявилося, що захворіла працівниця Управління праці та соціального захисту населення та її колега.

Дві жінки, які сиділи за одним столом, одна з них — дружина співробітника приватного підприємства, яке дало спалах. І відповідно були вжиті заходи, щоб по контактах її, які вона проводила, максимально людей протестувати та локалізувати цю проблему. Що і було зроблено, – зазначив на одному з брифінгів мер Слов'янська Вадим Лях.

Як з'ясувалося 24 червня, Слов'янський психоневрологічний інтернат став новим осередком захворювання. Там діагноз коронавірусна інфекція підтвердили 22-м медичним працівникам. Серед них 65-річний чоловік та 21 жінка (від 35 до 70 років). Усі вони заразилися від людей, яким раніше підтвердили наявність захворювання. Наразі медики обстежують весь персонал та пацієнтів інтернату.

Крім того, багато працівників "Енерготехсервіс" перейшли туди зі "Слов'янського машинобудівельного заводу". А на заводі у них працюють родичі та знайомі.

Один з порушників самоізоляції загинув, а деякі ходили по соціальних установах

Від початку спалаху і досі в Слов'янську є випадки, коли люди ігнорують самоізоляцію. Тобто, вони можуть бути заражені, але йдуть до друзів або в магазин. Тож інфекція поширюється далі, хоч уже й меншими темпами. Такий випадок був на початку червня.

Жінка, у близького родича якої підтверджений діагноз, побувала на прийомі в пенсійному фонді, побувала в податковій та на Укрпошті. Загалом створила дуже небезпечну ситуацію, – навів приклад порушення заступник міського голови Слов'янська Юрій Підлісний.

"Люди, які приїздять з-за кордону, підписують документ про те, що вони добровільно йдуть на самоізоляцію, і ці люди стають на облік. Але ті люди, які з числа контактних, підозрювані, скажімо так, в зараженні вже тут на місці, багато хто з них відмовляється підписувати цей документ. Відповідно це ускладнює роботу поліції в плані контакту з ними і роботи з ними. А не підписаний документ дозволяє їм не йти на самоізоляцію", – пояснив на одному з брифінгів такі ситуації очільник міста Вадим Лях.

Є в місті і трагічний випадок з цього приводу: 16 червня в Слов'янську померла людина з коронавірусом, яка мала бути вдома. Чоловік пішов на вулицю і потрапив в лікарню. Його рятували як пацієнта з черепно-мозковою травмою, а вже перед смертю тест підтвердив у нього COVID-19.

Юридичні труднощі примусу до дотримання карантину

"У нас немає головної мети когось покарати і розізлити людей. У нас на меті є нагадувати. Тож ми складаємо адмінматеріали саме на злісних порушників правил самоізоляції або дотримання карантину", – зазначає пресофіцерка патрульної поліції Слов'янська та Краматорська Ксенія Шостацька.

Перевіряють та нагадують про правила безпеки в карантин і патрулі в парках. Якщо людина сидить одна на лавці без маски або з близьким родичем/співмешканцем, — це не порушення. А от до компаній вже підходять. Інколи бувають і виклики щодо великих компаній. Але довести в суді, що люди порушували карантин – складно, кажуть поліцейські. І обов'язково знадобиться заява та свідчення когось, хто був поряд і може все підтвердити. Зазвичай навіть ті, хто скаржиться в поліцію, не готові писати заяву.

Детальний репортаж

коронавірус донеччина

Знак гривні
Знак гривні