У поширенні коронавірусу кожен регіон має свій особливий стиль

Схоже, що динаміка захворювання для різних областей показує соціо-культурні відмінності різних частин України. Наприклад, за поширенням коронавірусу можна побачити, яке свято для різних областей більш масове: Великдень чи "першотравень".

Як саме це можна визначити? Якщо побудувати графіки в часі для одного з найбільш важливих показників під час епідемії – Rt, або ефективного числа відтворення. Число показує, скільки нових інфекцій створює кожна інфікована людина на поточній стадії епідемії. Якщо це число більше одиниці – хвороба швидко поширюється, якщо менше – епідемія згасає.

Число Rt можна визначити за допомогою моделювання, якщо використовувати щоденну кількість нових хворих, інтенсивність тестування та вже відомі показники епідемії, такі як інтервал між тим, коли якась людина заражається, а потім заражає іншу. Подібне моделювання для кожної області України ми зробили для нашого інтерактивного проєкту.

Отже, якщо подивитися на графіки для Rt для кожної області, то можна побачити цікаві індивідуальні відмінності. Далі ми розкажемо про них на основі графіків із згаданого проєкту:

Великдень чи "першотравень"?


Після запровадження жорсткого карантину з березня, Rt почало знижуватися – як і мало бути. Однак найменші його значення (тобто, мінімум зростання захворюваності) були в різних областях в різний момент. Загалом, всі області діляться на два типи: або зростання почалось після вербної неділі чи Великодня, 12 та 19 квітня, для західних та центральних областей, або після травневих свят (схід, південь – серед інших це Миколаївська, Донецька, Запорізька). Тобто, люди почали скасовувати жорсткий карантин у різних регіонах задовго до офіційних розпоряджень уряду.

Наприклад, для Одеської області зростання почалось рівно на травневі свята, і досі Rt значно більше 1 – це означає, що епідемія продовжує швидко поширюватися прямо зараз:

Одеська область – типовий представник табору "ім. першого травня". Мінімум значень Rt приходиться ~на 2 травня
Одеська область – типовий представник табору "ім. першого травня". Мінімум значень Rt приходиться ~на 2 травня

Як інший приклад – Чернівецька область. Перша, яка разом із Києвом була з найбільшою кількістю хворих. Зростання почалось з Вербної неділі (12 квітня), однак наразі область у стані нестійкої рівноваги, тому що показник Rt знаходиться на рівні одиниці. Отже, протягом наступного місяця кількість щоденних нових хворих буде приблизно така сама, як зараз (згідно моделювання на основі наявних даних).

Чернівецька – серед тих областей, де карантин почав закінчуватися ще під час Вербної неділі
Чернівецька – серед тих областей, де карантин почав закінчуватися ще під час Вербної неділі

Дисципліновані і не дуже

Львівська область наразі має одну із найгірших динамік Rt – ще жодного разу цей показник не досягав безпечної зони "менше одиниці". Без додаткового дослідження важко сказати, чому так сталося: низька дисципліна карантину, велика кількість "завезених" хворих чи інша причина? На графіку видно, що перші зміни в гірший бік сталися після 12 квітня (показник зменшив швидкість падіння), а другим етапом було зростання після травневих свят. Ця область, таким чином, є змішаним варіантом, коли обидві серії святкувань вплинули на результат.

З іншого боку, ситуація на Львівщині наразі дозволяє говорити про стриманий оптимізм: з 24 травня показник починає зменшуватися майже до одиниці (які заходи застосували, нам невідомо), і протягом наступних кількох тижнів суттєве зростання щоденної кількості нових хворих малоймовірне.

Натомість Київ був місцем, умови карантину в якому дотримувалися найкраще. Це видно з того, що Rt поступово зменшувався, аж до моменту ... відкриття руху транспорту 24 травня. Після того, ситуація стала погіршуватися, і наступні декілька тижнів кількість нових хворих у Києві може зростати.

Стежте за щоденними оновленнями ситуації за допомогою нашого проєкту: Епідемія COVID-19 в областях. Інтерактивні графіки

коронавірус модель прогноз

Знак гривні
Знак гривні