УКУ проти призначення міністром освіти та науки Шкарлета, відомого плагіатом

Український католицький університет першим серед закладів вищої освіти в Україні публічно виступив проти Сергія Шкарлета як очільника Міністерства освіти та науки.

Ректорат УКУ вимагає від  влади провести розслідування звинувачень у плагіаті, висловлених стосовно Шкарлета.

Про це йдеться в заяві ректорату, опублікованій зі заголовком "Хибне рішення, яке неможливо замовчати".

"Сталося майже неймовірне: попри обґрунтовані закиди освітньої громадськості на адресу Сергія Шкарлета у порушенні академічної доброчесності та відсутності чіткої публічної позиції щодо ключових питань і принципів реформи освіти в Україні, нехтуючи чіткою позицією парламентського комітету з питань науки і освіти, Кабінет Міністрів України таки призначив ректора Шкарлета т. в. о. міністра освіти і науки України", – констатують в УКУ.

Ректорат університету не вважає змістовним арґумент прем'єр-міністра та офіційних осіб Офісу Президента, начебто кандидатуру Шкарлета схвалила нарада ректорів двох десятків університетів з Президентом 2 червня. "Якщо посилання на нараду є єдиною легітимацією згаданого рішення уряду, то нам дуже прикро, що Офіс Президента вдався до маніпуляції, скликаючи на нараду в час карантину осіб з цілої України для єдиної мети – створення видимості легітимації свого бажання посадити ректора Шкарлета у крісло міністра", – зазначили в УКУ.

Університет здивований тим, що влада відмовилася від перевірки звинувачень у плагіаті, а натомість зробила "самовбивчий крок, мало схожий на реалізацію державної політики".

"За наявності таких поважних закидів в академічній недоброчесності кандидат в очільники Міністерства освіти і науки, а тепер т. в. о. міністра мав би або сам звернутися до компетентних органів для проведення незалежної і прозорої перевірки, або, в разі переконаності у своїй правоті, звернутися до суду з вимогою спростувати ці звинувачення. Адже йдеться не про брак якихось знань чи умінь, які можна би було компенсувати підбором сильних заступників та інших членів команди. Ніхто не може бути досконалий у всьому! Йдеться про свідоме порушення професійної етики, яка лежить в основі життєздатності і продуктивності освітньо-наукової спільноти, без якої капітал і культура довіри як головної ознаки автентичності академічного світу буде зруйновано", – наголосили в УКУ.

"Немає гіршої корупції в академічному світі, ніж крадіжка чужих думок і текстів. З неї починається інша корупція – підробка результатів наукових досліджень, змова у цитуванні одне одного науковцями, хабарі для отримання вищої оцінки, списування та багато іншого", – підкреслили в університеті.

УКУ також чекає публічної позиції новопризначеного т. в. о. міністра щодо готовності продовжувати курс реформ, започаткованих упродовж минулих шести років. "Але з не меншим нетерпінням ми очікуємо на неупереджений експертний розгляд закидів у плагіаті", – наголосили в університеті. Якщо ж підозри щодо плагіату підтвердяться, УКУ обіцяє вимагати відставки Шкарлета з посади і призначення міністром особи з бездоганною репутацією. "Бо нам не байдуже!" – підсумували в УКУ.

Науковці проти призначення Шкарлета в МОН: "Порушник норм етики таких посад обіймати не може"

Шкарлет скандал освіта Львів

Знак гривні
Знак гривні