Вакцинний націоналізм: Бідні країни можуть лишитися без щеплень від COVID-19. Що робить наш уряд?

Світові лідери закликали, щоб вакцини від коронавірусу стали світовим публічним надбанням — але натомість багато країн укладають ексклюзивні угоди з фармацевтичними фірмами.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Кілька препаратів — кандидатів на вакцину від коронавірусу — вже досягли фінальної фази випробувань на людях. Ще кілька теж не відстають. Але хто отримає від них користь, іще незрозуміло.

Про це пише South China Morning Post.

Тоді як ВООЗ і такі лідери, як Емануель Макрон, Ангела Меркель і Сі Цзиньпін закликали, щоб вакцини від COVID-19 були у публічній власності — в реальності багато країн укладають угоди з фармацевтичними фірмами, щоб першими отримати від щеплень користь.

Одна з вакцин, що перебуває попереду інших — розроблена в університеті Оксфорду й ліцензована фірмою AstraZeneca. Очікується, що вона стане доступною британцям уже до вересня. Уряд Великобританії уклав угоду з розробником у минулому місяці.

Уряд США також фундував розробку, щоб отримати натомість 300 мільйонів доз першим.

Натомість, Франція, Німеччина, Італія та Нідерланди утворили "Інклюзивний вакцинний альянс" для прискорення розробки вакцин і заявили, що хочуть, аби будь-які продукти стали доступними як організаційно, так і в плані коштів по всьому Євросоюзу.

Канада, Бразилія й ОАЕ, як погодилися проводити тестування вакцин трьох китайських фірм, намагаються гарантувати для себе угоди щодо продукції, якщо вона виявиться успішною, на власній території.

Китайські фармацевтичні фірми CanSino Biologics, Sinovac Biotech та China National Biotec Group мусили знайти країни для тестування, оскільки в самому Китаї на час, коли вони були готові до випробувань, було надто мало активних випадків.

Але:

"Найперше, чого треба уникнути — це так званий вакцинний націоналізм", заявила Жанг Лі, директорка зі стратегічних інновацій GAVI, "Вакцинного альянсу" — глобального партнерства з охорони здоров'я.

"Якщо кожна країна поспішатиме укласти двосторонні угоди з усіма виробниками зараз, це неминуче призведе до ситуації, коли країни з низькими доходами чи країни без ресурсів не матимуть доступу до вакцин, особливо на початку", — додала вона.

"Зараз найважливіше — інтегрувати загальні потреби всіх країн та виробничі потужності виробників так, щоб здійснити макропланування та розповсюдження, що може виявитися кращим за двосторонню співпрацю в одному напрямку", — сказала вона.

Не всіх треба щепити "за один день", тож програми щеплення слід розгортати в кілька стадій і залежно від потреби — починаючи з людей, що перебувають під найвищим ризиком, як-от літні та медики.

Від Текстів: Україна згаяла час і вчасно не закупила ні захиcт для лікарів, ні достатньої кількості тестів. Схоже і вакцину ми отримаємо останні, адже про спроби законтрактувати вакцину від нашого уряду офіційно не повідомлялося.

суспільство коронавірус світ

Знак гривні
Знак гривні