Активісти вимагають нарешті призначити нового мовного омбудсмена

Після піврічної бездіяльності і наступної відставки Тетяни Монахової, яку попередній уряд попри протести громадськості призначив Уповноваженим, ця посада з 6 травня є вакантною.

Нагадаємо:

Мінкульт визначив нового кандидата на мовного омбудсмена

Громадянська спільнота «Мова об’єднує» висловлює рішучий протест проти бездіяльності Кабінету Міністрів України в питанні призначення Уповноваженого з захисту державної мови.

Уповноважений є ключовою державною інституцією, на яку Закон покладає «захист української мови як державної» та «захист права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг на всій території України і усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою». Ці функції Уповноважений має виконувати в повному обсязі з 27 травня, однак на практиці цього не відбувається.

Кабінет Міністрів не лише місяцями не ухвалює постанову, що має запустити роботу секретаріату Уповноваженого, але й штучно затягує процес призначення самого Уповноваженого, не виконуючи прямих вимог Закону.

В.о. міністра культури Світлана Фоменко на підставі одностайного рішення представницькою комісії запропонувала уряду призначити на посаду Уповноваженого Святослава Літинського. Кандидатуру Літинського подав уряду і міністр юстиції Денис Малюська. Омбудсмен Людмила Денісова на підставі проведеного її відомством конкурсу внесла кандидатуру Тараса Кременя.

Тож уряду залишається лише призначити одного з цих кандидатів на посаду.

Громадянська спільнота «Мова об’єднує» висловлює рішучий протест проти бездіяльності Кабінету Міністрів України в...

Gepostet von Мова об'єднує am Mittwoch, 24. Juni 2020

уряд мова

Знак гривні
Знак гривні