Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві людини, яка на нього напала

Активіст Сергій Стерненко заявив, що в Службі безпеки України йому повідомили підозру в умисному вбивстві.

Сергій Стерненко прибув до СБУ на Аскольдовому, Київ, 11 червня 2020 року: фото Радіо Свобода
Сергій Стерненко прибув до СБУ на Аскольдовому, Київ, 11 червня 2020 року: фото Радіо Свобода

Нагадаємо:

Старший прокурор у справі Стерненка відмовився підписувати підозру, заявив про явну упередженість Генпрокурора й вийшов із процесу

СБУ підтвердила оголошення Стерненку підозри.

«Розслідування «справи Стерненка» давно перейшло з суто юридичної площини в політично-інформаційну. Тому, враховуючи суспільний резонанс, Служба безпеки України наголошує, що неупереджено підходить до розслідування будь-яких злочинів та керується виключно нормами законодавства», – заявили в СБУ.

За даними слідства, нападники на Стерненка «мали на меті залякати й нанести йому тілесні ушкодження».

«Захищаючись, громадський активіст лівою рукою прикривався від ударів, а правою – завдавав удари ножем. Як наслідок, О. Ісайкул отримав різану рану передньої черевної стінки, а І. Кузнецов – проникаюче колото-різане поранення живота. Зазначаємо, що такі дії С. Стерненка можуть відповідати поняттю необхідна оборона. Однак його подальші дії ставлять під сумнів вищезазначену версію. Оскільки І. Кузнецов втік з місця події, напад на Стерненка вважається закінченим – його життю та здоров’ю вже нічого не загрожувало. Однак Стерненко побіг за Кузнецовим, наздогнав його і завдав декількох поранень, зокрема, удар ножем у серце, який і призвів до смерті», – додали в СБУ.

Мені повідомили про підозру по ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 — умисне вбивство та «незаконне» носіння холодної...

Gepostet von Сергій Стерненко am Donnerstag, 11. Juni 2020

Загалом на громадського активіста нападали тричі. Його били битою та стріляли в шию з травматичної зброї. Останній напад стався неподалік від будинку Стерненка, де пізно ввечері його з дівчиною перестріли кілька невідомих.

Тоді під час сутички один із нападників помер від ножових поранень. Стерненко стверджує, що не винен і просто оборонявся.

Повторні удари після самозахисту?

За даними слідства, тіло Кузнецова знайшли за 100 метрів від місця першої сутички.

«Тобто, заяви про те, що С. Стерненко поранив І. Кузнецова під час самооборони, а згодом жодних ран не наносив, не відповідають дійсності. Проведена під час досудового розслідування експертиза засвідчила версію про умисне вбивство. Також сумнівно виглядають слова С. Стерненка, що він завдав смертельних поранень ножем, який нібито відібрав у І. Кузнецова та О. Ісайкула. Сергій особисто підтвердив приналежність йому ножа під час власної онлайн-трансляції в мережі Facebook з місця події», – зазначили в СБУ.

За матеріалами Радіо Свобода, Слідство

стерненко кримінал репресії сбу

Знак гривні
Знак гривні