Національний центр Довженка оголосив про неплатоспроможність: не отримав фінансування

Від початку 2020 року Центр не отримав планованого державного фінансування.

Національний центр Олександра Довженка повідомляє про настання стану неплатоспроможності.

Від початку 2020 року Центр не отримав планованого державного фінансування за бюджетною програмою 1806030 "Державна підтримка кінематографії". Це пов'язано з тим, що Міністерство фінансів не затвердило поданий Міністерством культури та інформаційної політики (МКіП) проєкт паспорту програми.

Однією з причин незатвердження є саботаж керівництвом Держагентства України з питань кіно своїх обов'язків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру всупереч затвердженому МКіП річному плану підприємства та Порядку використання коштів, затвердженому Постановою КМУ від 18 квітня 2018 р. № 339.

Оскільки бюджетними коштами покривається 70% заробітного фонду Центру, станом на травень невиплаченою лишається заробітна плата працівників за січень та лютий 2020 року. З огляду на відсутність фінансування адміністрація Центру прийняла рішення перевести весь особовий склад в простій у березні-травні зі збереженням 2/3 окладу.

Весь дохід від господарської діяльності Центру за березень-квітень спрямували на виплати заборгованості по зарплаті за відповідні місяці. Водночас, Центр власним коштом здійснював сплату необхідних податків та зборів, оплату комунальних послуг та охорони, забезпечуючи збереженість фільмофонду, архівного та музейного фондів Центру.

Однак через введення на території України карантину основний дохід Центру, який на 70% складається з доходу від оренди нерухомості та проведення заходів, в березні-квітні було повністю втрачено.

Обігові кошти підприємства вичерпані.

З кінця травня Центр не здатен надалі сплачувати обов'язкові податки та наявні зобов'язання за договорами. Поновлення бюджетного фінансування в зв'язку з незатвердженням паспорту бюджетної програми найближчим часом не прогнозується.

Адміністрація Центру зробила все, що в її силах, щоб стримати катастрофічну ситуацію, яка склалася через відсутність бюджетного фінансування та тотальну втрату доходів через дію карантинних обмежень, впродовж 5 місяців забезпечуючи функціонування інституції. На жаль, ресурси Центру повністю вичерпані.

Звернення до Міністерства культури та інформаційної політики та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити гарантоване законом бюджетне фінансування інституції (і всієї кіногалузі) результатів не дали.

Як член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) Центр змушений повідомити правління федерації про загрозу цілісності унікального фільмофонду, охорону та дотримання кліматичних умов зберігання котрого далі забезпечувати змоги немає.

Претензії кредиторів, підтверджені через суд, задовольнятимуться в порядку арешту майна Центру.

Діяльність Центру впродовж останніх 5 років, коли було здійснено структурне реформування інституції, визнана експертами успішним кейсом в сфері державного управління. Одна з небагатьох прибуткових державних культурних інституцій, Центр навіть кризовий перший квартал 2020 року завершив з прибутком. Однак нам, на жаль, не вдалося забезпечити інституційну сталість Центру, а запасу міцності та власних резервів вистачило лише на 5 місяців.

Нам шкода, що історія інституції завершується в такий сумний спосіб. Ми сподіваємось, що наша діяльність надихнула багатьох людей культури в Україні на якісні зміни та нові проекти.

ОНОВЛЕНО. Обшук СБУ

У нас обшук поліції та СБУ. Вилучають документи UPD: з сьогоднішньою нашою заявою це не пов'язано. розслідують кримінальну справу за Актом ревізії ДАСУ

Gepostet von Ivan Kozlenko am Donnerstag, 28. Mai 2020

абзац кіно бюджет

Знак гривні
Знак гривні