Суд заперечив право Інституту пам'яті тлумачити законність символіки дивізії "Галичина"

Це доказ того, що "зрада", яку розганяють із цього приводу — м'яко кажучи, дещо перебільшена.

Герб дивізії має такий вигляд — з Вікіпедії
Герб дивізії має такий вигляд — з Вікіпедії

У середу, 27 травня, окружний адміністративний суд Києва виніс рішення, яким “визнав протиправними дії Українського інституту національної пам’яті (…) по наданню висновку про те, що символіка 14-ї  гренадерської дивізії військ СС “Галичина” (1-ї Української дивізії УНА), відповідно до українського законодавства, не є символікою націонал-соціалістичного тоталітарного режиму, поширення або використання якої в Україні заборонено”.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в тексті рішення суду, поширеному в соцмережах співробітниками УІНП.

Позов про це до ОАСК подавала киянка Наталія Мясникова. Він задоволений частково.

Суд зобов’язав УІНП та його посадових осіб утриматися від дій щодо поширення висновку про символіку дивізії “Галичина” в майбутньому, а також стягнув з Інституту на користь Мясникової суму судового збору – 960 грн.

При цьому колегія суду на чолі з головуючою суддею Аріною Літвіновою відхилила вимоги, в яких позивачка вимагала від Інституту заборонити пропаганду символіки дивізії “Галичина”.

Коментуючи рішення суду, колишній голова Інституту нацпам’яті, нині – народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович зазначив, що в оприлюдненій ухвалі немає нічого про те, чи є символіка дивізії “Галичина” символікою націонал-соціалістичного тоталітарного режиму.

“Суд вирішив, що Український інститут національної пам’яті не мав відповідати на звернення громадянина щодо приналежності цієї символіки до нацистської. Хоча як УІНП, центральний орган виконавчої влади, міг не надати відповіді громадянину – для мене залишається загадкою”, – написав В’ятрович у фейсбуці.

Нагадаємо, NewsOne перевірять через заяви про єврейські дивізії СС.

історія суд

Знак гривні
Знак гривні