«Наш формат», який бойкотував конкурентів, що співпрацюють із Росією — тепер і сам надрукував російську книжку. Звільнився весь топ-менеджмент

Друк книжки став поштовхом до звільнення всього топ-менеджменту — але причини глибші: приниження власником власних співробітників у відповідь на критику.

Із видавництва «Наш формат» звільнилася головна редакторка Ольга Дубчак, а також директорка, маркетингова директорка, арт-директорка, завідувачка редакції та відповідальна за ведення соціальних мереж.

Про це Ольга Дубчак повідомила у Facebook:

Друзі, тут уже таке несеться, що, в принципі, можна вже нічого й не писати. Але написати все ж варто. Отже, я іду з...

Gepostet von Olga Dubchak am Dienstag, 26. Mai 2020

«Особисто я чесно написала власникові компанії («Наш формат» — ред.), що питання будь-якого зв'язку з росіянами — для мене межа між добром і злом. Були наведені аргументи, чому цю книжку не варто брати в роботу, були запропоновані варіанти з інших країн. Але менше з тим, книжка готова, Анна особисто передала права власнику, а українці традиційно виправдали любов до хорошого старшого брата, тож усе нормально», — цитує Громадське телебачення.

Баранова — «докторка наук, професорка Школи системної біології, керівниця Центру з вивчення хронічних захворювань у Коледжі Наук Університету Джорджа Мейсона (США), фахівчиня в галузі функціональної геноміки та системної біології».

Водночас така ж книга вийшла у квітні 2020 року в російському видавництві «АСТ». Там Анчу Баранову називають «головним науковим співробітником Медико-Генетичного Наукового Центру Російської академії медичних наук (Москва)».

Ольга Дубчак уточнила, що права на видання книги в Україні купували не в «АСТ», а безпосередньо в Баранової.

Ексголовна редакторка «Нашого формату» також зазначила, що рішення топ-менеджменту звільнитися було викликане не безпосередньо публікацією книги Анчі Баранової, а відсутністю «правильнішої й тактовнішої комунікації».

«Мовчати про приниження на роботі в ХХІ столітті — це те саме, що мовчати про домашнє насильство. …І так, ми не опускатимемося до ось того рівня, який задав власник висловлюваннями про своїх же працівників і погрозами зіпсувати нам репутацію. Це ганьба», — додала вона.

Йдеться, вочевидь, про пост у Facebook засновника і власника «Нашого формату» Владислава Кириченка від 21 травня, де він порівняв деяких працівників свого видавництва з «індиками».

«Шановні пташенята, при всій повазі, не ви збудували цю ферму, не ви оплатили комфортне перебування в її стінах та можливість особистісного щоденного зростання. Тож—будьте чемними, наразі є попит і на чотирьохкілограмових індиків, до осені можна не дожити», — написав Кириченко. В пості навіть присутнє відео з індиками.

Ось приклад реакції в соцмережах від читачки:

Такий не зовсім наш формат. Позиція власника і його "пташенята, будьте чемними" - це якесь повне што. Шкода, гарні п̶т̶а̶ш̶е̶н̶я̶т̶а̶ люди гарні книжки видавали. #непереводимая_игра_слов

Gepostet von Anna Andrievska am Mittwoch, 27. Mai 2020

Подвійні стандарти чи конкуренція під приводом?

Найцікавіше те, що раніше той-таки "Наш формат" бойкотував конкурентів приблизно за те саме, що сам робить тепер — "співпрацю зі старшим братом".

"...ми зайняли категоричну позицію у цьому питанні. В час, коли Російська Федерація веде війну проти нашої країни, таке рішення є стратегічно необхідним для розвитку України", — йшлося тоді в повідомлені "Нашого формату", яке цитувала УП.Життя.

В офіційній заяві тоді йшлося про інший аспект "співпраці зі старшим братом": російськомовні переклади західних видань, які паралельно з українськими продавалися в Україні.

Втім, на ринку говорили про ширшу "війну конкурентів на маленькому ринку" шляхом взаємного звинувачення одні одних у різних формах "співпраці" з РФ. Підключалися також звинувачення "Видавництва Старого Лева" у протилежному до того, що зараз робить "Наш формат", купівлі книги з РФ — тоді ВСЛ, навпаки, продало права на дві українські книжки в Росію. Крім того, у конфлікті брала участь мережа "Є", яка при цьому й сама також торгувала книжками з Росії.

скандал книги

Знак гривні
Знак гривні