COVID-19 у США сильніше б'є по демократичних штатах. Але республіканцям радіти рано (ІНФОГРАФІКА, КАРТА)

Республіканці більше виступали за послаблення карантинів і звинувачували демократів. The Economist пише, що пандемія "поглиблює політичний розподіл" у США.

Ліворуч: чим більшою була маржа перемоги Трампа — тим менше послабилася рухливість населення.

Посередині: чим більшою була маржа перемоги Трампа — тим менше знизилася споживча активність.

Праворуч: чим більшою була маржа перемоги Трампа — тим менше зросло безробіття через епідемію.

Чому так?

"Жорстоке спотворення", — пише видання, полягає в тому, що Америка, вже сильно поляризована між республіканцями та демократами, зазнала кризи у громадському здоров'ї, котра ще більше поглиблює цей розкол. Саме це наразі робить COVID-19.

Офіційна смертність у штатах, де свого часу перемогла Хіларі Клінтон, утричі вища, ніж у штатах, де переміг Дональд Трамп.

Президент часто проводив інсинуації, що, мовляв, це пов'язано з некомпетентністю місцевих політиків-демократів.

Так, 27 квітня він написав у своєму твіттері: "Чому народ і платники податків Америки мають викуповувати погано керовані штати (такі як Ілінойс) та міста — в усіх випадках очолювані демократами — коли більшість інших штатів не просять про таку допомогу?"

Пандемія справді в рази сильніше вдарила по демократичних штатах, як однозначно показують усі дані.

Особливо це стосується економіки.

Споживачі в "країні Трампа" були менш обмежені карантинними заходами, тому більше споживали.

Республіканські губернатори вказують на нижчу смертність та меншу економічну шкоду як на доказ того, що вони "краще впорались" із протидією COVID-19, ніж їхні колеги-демократи.

Однак справжня причина, — пише The Economist, — може полягати в тому, що їхні регіони від початку були менш вразливі.

В першу чергу, в США математично доведена сильна кореляція між густонаселеністю та смертністю від CОVID-19. Республіканські штати значно менш густонаселені за демократичні — що вповільнює передачу вірусу.

Враховуючи значно менший вплив епідемії на республіканські штати, не дивно, що саме республіканці виступали проти правил, що встановлювали соціальне дистанціювання, про що свідчать соціальні дослідження (та й протести).

Водночас, застерігає The Economist, оголошувати перемогу над вірусом республіканським штатам рано: нещодавній аналіз показав, що в разі, якщо зрештою більшість американців таки заразиться вірусом, то ризик переміститься на місця у сільській місцевості з літніми мешканцями та високим рівнем діабету та серцевих хвороб — передусім це республіканський південь. Є ризик, що смертність на душу населення там може виявитися навіть вищою, ніж у великих містах на узбережжі, як-от Нью-Йорк. Просто наразі там вірус іще малопоширений через низьку густоту населення.

прогнозована смертність
прогнозована смертність

Нью-Йорк став "головною жертвою" через найвищу густоту населення.

Натомість, у графстві Самтер у Флориді — найвищий середній вік.

А от третина графства Албані у Вайомінгу — це студенти

інозмі коронавірус графік сша

Знак гривні
Знак гривні