В Україні багато говорять про проблеми школи — але не про дитсадки. Це має змінитись (ОПИТУВАННЯ)

Соціологи просять поділитися посиланням на форму опитування з матерями, чиї діти зараз у державних і комунальних яслах і дитсадках. Результати дослідження ми також сподіваємось оприлюднити згодом.

На цій стадії дослідників цікавить погляд саме мам.

Наприклад, "коли я вперше зайшла у дитсадок у дорослому віці, плануючи наступного дня відвести туди дворічного сина, мені впала в очі одна цікава річ. У всіх групах, окрім ясельної, вікна були металопластикові, а у яслах — дуже старі, дерев'яні. Вже згодом я зрозуміла чому — вікна у садку мінялися за кошти батьків, і батьки не були готові здавати чималу суму на вікна в ясельній групі, де їхня дитина пробуде всього рік", — пише одна з ініціаторок дослідження, к.с.н. Оксана Дутчак.

"Відтоді пройшло кілька років, і вікна замінили всюди, де цього не зробили своїм коштом батьки — навіть у коридорах. Місцевий бюджет, очевидно, нарешті виділив на це гроші. Але це Київ, столиця, з найбільшим місцевим бюджетом. У якій, тим не менше, критично не вистачає місць у садках деяких районів, і батьки змушені чекати, віддавати у приватні або везти дитину в садок через півміста."

"У той же час, поза столицею ситуація може бути в рази гіршою. Я знаю про обласний центр, де кілька років тому відкрили перший з часів незалежності новий садок, хоча місць критично бракувало. Тепер у цьому садку закривають ясельні групи, щоб відкрити більше звичайних груп — місця і коштів на всіх не вистачає.

Я знаю села, у яких до садка потрібно йти три кілометри пішки.

Я знаю історію, коли опорна школа і садок місяць були нібито на карантині зимою, коли в Україні був спалах кору. Але в селі не було кору. Просто закінчилися брикети для опалення приміщень."

***

"Чому саме мами, а не тата?"

Інша ініціаторка дослідження, Олена Стрельник, пояснює: у матерів і батьків дуже різний досвід. Наприклад, для матерів дитсадок — це можливість виходити на роботу після "декретної" відпустки, тоді як батьки працювали без пауз.

"Оцінки матерями та батьками дитсадків можуть різнитися через цей різний досвід, який важко "схопити" єдиним опитувальником."

Соціологи завершують: " Нас цікавлять матері дітей, які відвідують державні/комунальні дитсадки будь-якого регіону і населеного пункту України. Однак, зважаючи на особливості поширення інформації та доступу, будемо окремо вдячні, якщо ви допоможете донести цю інформацію до людей, котрі проживають у сільській місцевості."

ФОРМА ОПИТУВАННЯ

Нагадаємо, раніше соціологи опитали понад п'ять тисяч працівниць і працівників дитсадків, щоб побачити також ситуацію з їхнього погляду: дивіться посилання на те опитування (зараз ту стадію завершено й дані обробляються):

На відміну від учителів – про людей, які працюють у дитсадках, майже не говорять. Це має змінитись (ОПИТУВАННЯ)

суспільство освіта соціологія

Знак гривні
Знак гривні