Поета Хаєцького відправили до СІЗО за пожежу в одеському коледжі, хоча він звільнився до того й не відповідав за пожежну безпеку

Відомі одесити коментують: "не змогли знайти крайнього". В той же час директорці та відповідальній за пожежну безпеку згорілого корпусу обрано міру запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту.

15 травня прокуратура повідомила, що у справі про пожежу в Одеському коледжі 4 грудня 2019 року, внаслідок якої загинули 16 осіб, з’явилися двоє нових підозрюваних, — нагадує Новий час. А далі розповідає про абсурд:

Один з нових підозрюваних — колишній заступник директора коледжу з адміністративно-господарської роботи, одеський поет Андрій Хаєцький. 22 травня суд від відправив його в СІЗО без права внесення застави, причому, за даними Думской, правоохоронці звинуватили його в тому, що він переховувався від слідства.

Друзі Хаєцького і відомі одесити стверджують, що це неправда, і він сам прийшов до слідчого, коли дізнався про підозру, а також — що поет не відповідав за протипожежну безпеку в коледжі.

Звільнився до пожежі і не відповідав за протипожежну безпеку

У заяві прокуратури сказано, що колишній заступник директора Одеського коледжу з адміністративно-господарської роботі займав цю посаду до 2 грудня 2019 року. Пожежа сталася 4 грудня 2019 року.

Видання "Думская" пише, що Хаєцький звільнився з коледжу ще в листопаді 2019 року: 4 листопада попередив керівництво, що йде через стан здоров'я, а 18 листопада був підписаний наказ про його звільнення. Причиною звільнення Андрія Хаєцького стала серйозна операція на серці — йому встановили штучний клапан.

Журналістка Олена Ротарі на своїй сторінці у Facebook пише, що, завдяки тому, що Хаєцький під час звільнення передавав справи Тетяні Соловей, на руках залишилася його посадова інструкція, «де вказано, що він не був відповідальним за пожежну безпеку, але вказано, що він повинен був організувати процес навчання відповідальних осіб».

Правда всегда слабая, а за справедливость тебе назовут цену. К сожалению, мы живем в стране, где не работают законы....

Gepostet von Лена Ротарі am Montag, 25. Mai 2020

«Відповідальними за пожежну безпеку в коледжі були Коваль О. П (Олексій Коваль — ред.), а будівлі на Троїцькій — Хомич Т. Г. (Тетяна Хомич — ред.), про що свідчать транзакції оплати за їхнє навчання. Останнє було у вересні 2019 року. До речі, на засіданні суддя під аудіозапис сказав: він в курсі, що відповідальним за пожежну безпеку на Троїцькій є Хомич Т. Г», — пише Ротарі.

І Ротарі, і "Думская" з посиланням на друга Хаєцького стверджують, що він не переховувався від слідства.

«Він проходив у справі як свідок, жив не у батьків, про що слідчий знав. 11 травня поїхав до Вінниці до знайомої. Коли прочитав у ЗМІ про те, що йому повідомили про підозру (заочно — ред.), повернувся і 21 травня сам прийшов до слідчого. Йому вручили повідомлення про підозру, повістку до суду про запобіжний захід і допитали. На розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу 22 травня Андрій теж самостійно з'явився в Київський районний суд, де його й узяли під варту», — розповів друг поета.

Видання наголошує, що на даний момент Хаєцькому обрано найжорсткіший запобіжний захід з усіх фігурантів справи, а його близькі стверджують, що перебування в СІЗО загрожує його здоров'ю і навіть життю.

28 травня суд повинен розглянути апеляцію на арешт Андрія Хаєцького.

На захист Андрія Хаєцького виступили багато відомих одеситів.

Голова благодійного фонду Корпорація монстрів Катерина Ножевнікова на своїй сторінці у Facebook заявила, що Хаєцького звинуватили, тому що «просто знайшли крайнього».

Он всегда стеснялся, когда кому то помогал. Всегда хотел делать это тихо. И стихи свои читал тихо, но от них всегда...

Gepostet von Katherine Nozhevnikova am Dienstag, 26. Mai 2020

«Ми знову зіткнулися з ситуацією, коли в цій країні, якщо у тебе немає грошей і зв'язків, тебе завжди можуть зробити крайнім. І навіть не дадуть право застави; і папери підберуть "необхідні", і закриють у СІЗО. А відповідальні за загибель дітей (на найрізноманітніших рівнях) продовжать займати посади і жити, розкошуючи», — написала Ножевнікова, додавши, що на місці Андрія Хаєцького «може опинитися кожен з нас».

Письменник Борис Херсонський на своїй сторінці у Facebook наголошує, що звинувачення проти Хаєцького «не просто абсурдне, воно демонстративно абсурдне».

#freeХаєцький Вкрай стурбовані долею поета Андрія Хаєцького, якого поміщено в СІЗО на два місяці без права внесення...

Gepostet von Борис Херсонский am Dienstag, 26. Mai 2020

«Тут не в тому справа, що Хаєцького нікому захистити. Справа в тому, що навпаки — є кому захистити молодого поета, який недавно переніс важку операцію на серці. Демонстративна несправедливість (ви нічого з нами не зробите!) вже викликала хвилю протестів», —- пояснив він.

Про те, що Хаєцького намагаються «зробити крайнім», пише на своїй сторінці у Facebook екс-заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Віталій Свічинський.

Друже, ми тебе витягнемо звідти! Хто не в курсі, нашого друга Андрій Хаєцький заперли в СІЗО, намагаючись зробити його...

Gepostet von Віталій Свічинський am Montag, 25. Mai 2020

«Ми тебе витягнемо звідти», — обіцяє він Хаєцькому. За словами Свічинського, реальні винуватці трагедії «спокійно гуляють на волі».

Журналіст Григорій Козьма порівняв звинувачення проти Хаєцького з розслідуванням пожежі в дитячому таборі "Вікторія" та пожежі у психіатричній лікарні.

#freeандрійхаєцький В Одессе что-то не то происходит с расследованием резонансных уголовных производств. Практически...

Gepostet von Grig Cozma am Montag, 25. Mai 2020

«Пожежа в коледжі на Троїцькій, 25 — слідство називає головним винуватцем Андрія Хаєцького, який не відповідав за пожежну безпеку і звільнився з коледжу за місяць до пожежі», — написав він.

Журналіст висловив думку, що до відповідальності необхідно притягувати співробітників правоохоронних органів, «які допускають таке "неправосудне правосуддя"».

Співзасновник правозахисної організації Крим SOS Алім Алієв на своїй сторінці у Facebook пише, що на Хаєцького «Одеська "феміда" вирішила повісити всіх собак». Він теж наголошує, що Хаєцький не переховувався від слідства і що він єдиний, хто перебуває в СІЗО у справі про пожежу в Одеському коледжі, а «решта, хто безпосередньо відповідав за пожежну безпеку, — відмазались і перебувають під домашнім арештом».

Одеса. Коли росіяни, які змушені були виїхати з Росії, розповідали мені про те, як невинних людей кидають у тюрми - я...

Gepostet von Alim Aliev am Dienstag, 26. Mai 2020

Те саме пише й співкоординатор Руху опору капітуляції Олександр Іванов:

Це - Андрій Хаєцький. Він - одеський поет. Андрій Працював в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного...

Gepostet von Oleksandr Ivanov am Dienstag, 26. Mai 2020

одеса пожежа репресії маразм

Знак гривні
Знак гривні