З початку карантину тисячі робітників у Києві стали бездомними - LIGA

Втративши роботу, люди втрачають і можливість винаймати житло.

фото Заборони
фото Заборони

У Києві з початком карантину тисячі людей, переважно приїжджих із інших населених пунктів, опинилися на вулиці. Про це свідчать волонтери, які підтримують безпритульних, повідомляє Liga.net, яку цитує Хмарочос.

Чимало з таких людей працювали на малооплачуваній неофіційній роботі – різноробами на будівництвах, на автомобільних мийках, вантажниками, офіціантами, продавцями, кондукторами. Втративши роботу, вони втратили й можливість винаймати житло.

Дивіться також: Самоізоляція на вулицях (РЕПОРТАЖ)

Так, Юрій Ліфансе зі «Спільноти святого Егідія» розповідає про кількох жінок, які приходили на роздачу їжі. До карантину вони працювали продавчинями у кіосках та разом знімали квартиру. Коли кіоски закрилися, грошей на квартиру не стало, і вони опинилися на вулиці. Ліфансе запевняє, що таких випадків багато.

Автор медіа-проєкту Suka Zhizn Андрій зібрав кошти на організацію роздач їжі і впевнився в тому, як легко стати бездомним.

bezdomni-v-cherzi-1024x683.jpg

фото Заборони, автор Іван Чернічкін

На одну з роздач прийшли двоє хлопців 21 та 23 років. Кілька місяців тому вони переїхали до Києва з Запоріжжя та влаштувалися кур’єрами. З карантином обидва втратили роботу й не змогли платити за кімнату. Додому не могли повернутися – ціни на Блаблакар до Запоріжжя підскочили до 1000 гривень. В перші дні у хлопців поцупили сумку з документами. Волонтери Suka Zhizn зібрали їм гроші на дорогу до Запоріжжя, тож хлопці змогли повернутися додому, відновити документи, повернутися до Києва та знову влаштуватися кур’єрами.

Інші історія – 30-річні чоловік та жінка з двома дітьми, які приїхали до Києва з Сум. Під час карантину подружжя звільнили. Спершу вони позичили грошей на півмісяця оренди, потім намагалися жити вчотирьох у друзів, та зрештою опинилися на вулиці, де провели два тижні. Їм вдалося все ж позичити грошей на дорогу й повернутися додому.

Повний фоторепортаж Ліги

26-річна Крістіна Карнаух переїхала до Києва з окупованої Горлівки у 2014 році та влаштувалася кондуктором у «Київпастранс». Працювала на маршруті автобусу №53 від Рибальського півострова до Контрактової площі.

У квітні «Київпастранс» почав скорочувати кондукторів і попрощався з Крістіною. Їй вдалося влаштуватися консьєржкою у житловий комплекс, але за 20 днів охоронна фірма, яка її винайняла, збанкрутіла та звільнила її, не виплативши зарплату. З другого травня вона – на вулиці, без грошей і з простроченим паспортом (не встигла вклеїти нову фотографію).

Фотограф Олександр Чекменьов опублікував її фото, додавши номер картки. На пожертвувані гроші Крістіна поїхала у Слов’янськ, де відновлює документи. Днями Чекменьов повідомив, що дівчина знову влаштувалася кондуктором у Києві.

Чекменьов також публікує на своїй сторінці у Facebook портрети та історії бездомних у відповідь на скандальні заяви директора департаменту соціальної політики КМДА Руслана Світлого, який заявляв, що громадські організації не повинні «розбещувати безхатченків», щоб тих не ставало більше.

Тамара Сытник умерла так услышав этих житейских мудростей от городских властей. « Безхатченки не такі бідні-нещасні,...

Gepostet von Alexander Chekmenev am Mittwoch, 6. Mai 2020

суспільство коронавірус київ

Знак гривні
Знак гривні