Епідемія у Британії показала глибші проблеми, — The Economist

Те, наскільки погано країна впоралась із COVID-19 як для країни "першого світу", показує серйозність і глибину проблем у цій країні. Й викликає "порівняння не на користь Британії", пише The Economist.

Смертність у Британії вже найвища в Європі, вона випереджає іспанські й італійські показники, зазначає видання. І це — незважаючи на провал і згодом відмову від стратегії "колективного імунітету" після того, як науковці передбачили в такому разі десятки й сотні тисяч жертв.

гонка, в якій не треба перемагати
гонка, в якій не треба перемагати

Не тільки в Британії бракує захисного спорядження для лікарів і поганий режим тестування, а також неконтрольовані спалахи вірусу в будинках для літніх людей. І наразі надто рано говорити, що залежало від помилок уряду чи вікової демографії.

Однак уже зараз для багатьох закордонних аналітиків смертність у Британії — підтвердження глибших системних проблем, як-от атрофія громадських послуг, майнова нерівність і погане здоров'я населення.

Цікаво, що попри падіння рейтингу прем'єра Джонсона, все ще більшість британців схвалюють те, як уряд протидіяв епідемії — проте дедалі більше респондентів вважають, що уряди інших країн діяли краще.

Навіть Італія й Іспанія, на думку британців, відповідно до соцопитувань, упоралися краще. Гірше — тільки США, на думку британців.

Але що стосується решти європейців — то негативна думка про уряд Британії, що вже з'явилася під час "саги про Брексіт", посилилася.

Особливо скептичною стала німецька преса. Süddeutsche Zeitung пише, що Британія з її нерівністю та поганою системою охорони здоров'я стала "розсадником пандемії" (breeding ground for the pandemic — у перекладі The Econоmist).

Уряд Польщі, який швидко запровадив карантин, тепер вказує на Британію як на "кейс" того, як робити не треба.

Прем'єр Австралії описав згадану вище стратегію "колективного імунітету", з якої, як згадано вище, починала Британія, як "смертний вирок".

Як повну протилежність Британії тепер наводять Нову Зеландію, де уряд діяв повністю протилежним чином і де вдалося запобігти епідемії.

Як порівняти будь-які дві країни між собою (ІНФОГРАФІКА)

Репутація — це так звана м'яка влада, soft power, і за останні кілька місяців Британія втратила багато, підводить підсумок The Economist.

Детальніше англійською

британія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні