В Гонконгу нові протести проти нової спроби Пекіна зменшити автономію міста (ВІДЕО)

Арешти та сльозогінний газ: тисячі мешканців Гонконгу знову протестують, цього разу проти запланованого Пекіном закону про національну безпеку.

Про це йдеться в матеріалі гонконзького видання South China Morning Post.

Пекінські чиновники намагалися заспокоїти людей, які вважають, що китайський закон обмежить місцеві права та свободи — проте Китай рішуче збирається таки запровадити нові правила.

Поліція заарештувала принаймні 180 людей за "несанкціоновані збори".

Проти протестувальників застосували сльозогінний газ і водомети.

В новому законі йдеться про "загрози зради та сепаратизму". Китай запевняє, що на політичні свободи Гонконгу це "не матиме впливу". Проте саме цього й бояться люди в країні, що перебуває під владою великого Китаю: нагадаємо, Гонконг лише в 1997 році було "передано" від Британії у склад КНР. Це вже призвело до імміграції китайців та еміграції гонконгців. У матеріалі SCMP є цитати людей, які кажуть, що новий закон "посилив їхнє бажання емігрувати".

Видання зазначає, що насильство відбувалося з обох боків: радикальна частина протестувалників "грабувала" магазини, відомо про випадок побиття "китайського юриста" парасольками.

Серед інших заходів, проти яких протестують гонконгзці — законопроєкт, який криміналізує "неповагу" до гімну КНР, в тому числі й у Гонконгу, який, попри ідею "одна країна, дві системи", підпадатиме під цей закон.

Детальний матеріал англійською.

гонконг протест репресії Китай

Знак гривні
Знак гривні