Гідроксіхлорохін, один із потенційних засобів проти COVID-19, виявився шкідливим. А може й ні

У п'ятницю в авторитетному медичному журналі Lancet з'явилася публікація з результатами оглядового дослідження щодо впливу хлорохіну на лікування хворих із COVID-19. Однак остаточні висновки, до отримання результатів рандомізованих досліджень, робити рано.

Ретроспективне дослідження на основі даних щодо 90+ тисяч хворих з 600+ лікарень показало вражаючі результати: згадані препарати начебто не лише не лікують, але й доволі ефективно вбивають пацієнтів!

Головний висновок авторів: якщо враховувати вік, стать, расу, супутні хвороби, важкість перебігу, то смертність у групі хворих, які отримували хлорохін/гідроксіхлорохін, удвічі більша (16-24% проти лише 9%) у порівнянні з тими, хто цих ліків не приймав. Це — дуже значний ефект.

Однак, не дивлячись на факт публікації в "Ланцеті", існує низка зауважень щодо реальності цих результатів. По-перше, це ретроспективне дослідження (тобто, автори провели аналіз наявних даних з багатьох джерел, а не проводили рандомізовані випробовування, що є "золотим стандартом" у медицині). По-друге, автори не повідомляють, звідки у них дані з такої кількості джерел, і відмовилися їх опублікувати. По-третє, фахівці зі статистики підозрюють, що методологія авторів містить низку проблемних моментів. Один із них — це неправильний контроль щодо того, наскільки були "важкими" пацієнти, які отримували вказані ліки.

Якщо детальніше — рішення про лікування хлорохіном та гідроксіхлорохіном приймається на основі стану пацієнта, і його шанси вижити — також ( стан пацієнта впливає і на рішення, хто отримає ліки, але також і на те, хто виживе, тобто, стан пацієнта є так званою confounded змінною по відношенню до шансів вижити і шансів отримати ліки). Грубо кажучи, ліки видавалися не випадковим пацієнтам, а тим, хто "важчий", і тому мав менше шансів вижити, тому виник зв'язок "отримав ліки — помер", і звідси смертність серед тих, хто отримав хлорохін — начебто більша, ніж серед тих, хто ліки не отримав.

Автори начебто намагалися врахувати такий вплив стану хворих, але за думкою статистиків — не дуже вдало. Вони це робили лише за двома спрощеними показниками, які не враховують часову динаміку зміни стану хворого. Схоже дослідження, опубліковане нещодавно в американському медичному журналі, не виявило такого зв'язку між смертністю і вживанням хлорохіну (можливо, тому, що в ньому оцінка стану хворого проводилася за набагато більш детальними критеріями). Нарешті, якщо є такий великий ефект між вживанням ліків і смертністю, то має бути залежність смертності від дози ліків. Однак про це автори дослідження у "Ланцеті" не згадують.

Висновок: говорити остаточно про шкідливість або корисність хлорохіну та його похідних можна буде лише після публікацій результатів рандомізованих випробовувань, які зараз проводяться низкою провідних наукових та фармацевтичних установ.

коронавірус ліки

Знак гривні
Знак гривні