Каналізаційні стоки допомагають передбачити, скільки хворих на COVID-19 буде через тиждень

Група американських вчених з Йельского університету з 19 березня по 1 травня відбирала проби з каналізації міста Нью-Хевен, Конектикут, США (близько 200 тисяч населення). Вчені робили аналіз таких проб, щоб визначити концентрацію коронавірусу. Виявилось, що зміна кількості вірусу дуже добре корелює із кількістю підтверджених випадків захворювання через сім днів після такого аналізу.

Одним із найважливіших показників для оцінки ситуації та прийняття рішень щодо того, як зупинити епідемію, є щоденна кількість нових хворих. Однак цей показник має велику затримку: кількість нових хворих показує нам не поточну ситуацію, а лише ту, що була приблизно два тижні тому.

Саме тому вчені шукають інші показники перебігу хвороби, які б дозволили краще стежити за поточною ситуацією. Одним із таких показників, схоже, є зміна концентрації вірусу в каналізаційних стоках.

Вміст каналізації використовують для багатьох аналізів: є методології визначення наявності кількості хворих на вірусні хвороби, або приблизної кількості наркотиків, вжитих населенням міста. Нагадаємо, що у свій час ми писали про подібний метод для оцінки кількості хворих на COVID-19, однак на той момент дослідження на цю тему ще тільки починалися.

Дослідники коронавірусу збирали проби у вигляді мулових відкладень з першої стадії фільтрування стічних вод, коли тверда фракція каналізаційних стоків відокремлюється від рідкої.

Далі проби піддавали аналізу на концентрацію коронавірусу SARS-CoV-2. Визначену концентрацію порівнювали із кількома показниками перебігу епідемії: кількістю підтверджених хворих, кількістю госпіталізованих тощо.

Виявилося, що крива концентрації вірусу в таких пробах дуже добре збігається з кривою кількості підтверджених хворих, але випереджає її на ~7 днів. Тобто, вимірюючи кількість вірусу в каналізації, можна передбачити динаміку кількості хворих, яка буде через тиждень. Це видно на нижньому лівому графіку з ілюстрації нижче: червона крива – концентрація вірусу, чорна – кількість підтверджених нових випадків захворювання:

sewage_sars_cov_19.png

(Для інших міст співвідношення між кривими та час затримки може відрізнятися через відмінність умов: кількості населення, різні типи обмежень тощо – Тексти)

Детально про методологію можна прочитати в публікації за посиланням (стаття є препринтом і ще не проходила незалежну оцінку).


коронавірус каналізація дослідження

Знак гривні
Знак гривні