Список основних маніпуляцій та брехні на тему охорони здоров'я

Журналістка видання liga.net Ірина Андрейців зібрала у себе на фейсбук-сторінці список основних маніпулятивних тверджень, які озвучували в команді Зеленського або в уряді на тему медичної реформи, підготовки та боротьби з епідемією, закупівлі ліків. Разом з посиланнями на матеріали видання, які їх спростовують.

  1. Міністр (Степанов) заявляє, що із закупівлями ліків – усе гаразд, але це неправда. Вже восени люди відчують нестачу ліків. Це і онкохворі діти, і люди з ВІЛ, і з дихальною недостатністю. Це тільки те, що публічно відомо. Детально. Причиною є спроби міністрів Ємця та Степанова поставити на багатомільярдні потоки закупівель своїх людей – ред.
  2. "Через другий етап реформи 332 лікарні закриють і 50 тисяч лікарів звільнять" – заявляв і президент, і міністр Степанов. Заявляли також про проведений аудит медреформи. Однак аудиту реформи не було, і цифри – вигадані. В інтерв'ю Інтерфаксу міністр Степанов заявив, що вони просто зібрали різні дані і "**назвали це аудитом**", цитата. Посилання №1, Посилання №2.
  3. "З тестуванням на коронавірус усе гаразд". Спроможність лабораторій робити більше тестів вичерпана, в деяких областях працює аж один апарат для такого тестування. Детально.
  4. Заяви про те, що людей після повернення з-за кордону контролюють, санітарні лікарі за ними стежать – не відповідають дійсності. Лише нещодавно запустили умовний контроль через додаток Дія. Детально.
  5. В Офісі Президента заявили, що уже тестують ліки від коронавірусу. Але ми виявили, що на той момент робити це ще навіть не починали, навіть наказу МОЗ ще не було. Детально.
  6. Інституту молекулярної біології та генетики наказали розробити тести на коронавірус у січні, але грошей ніхто не дав. Потім після скандалу перерахували і почали стверджувати, що то на наступну партію. Насправді, за заявою інституту, це кошти на ту першу партію, яку вони виготовили, додатково нічого не виділено. Наказ Зеленського про 200 тисяч тестів від цього Інституту досі чинний. Деталі.

Це – далеко неповний список, м'яко кажучи неправдивих, заяв на медичну тему від поточної влади.

медицина маніпуляції брехня

Знак гривні
Знак гривні