Вже сотні українців звернулися до сервісу пошуку інформації про репресованих родичів. Як це зробити?

За перший тиждень роботи сервісу вже кілька сотень людей звернулись із запитами про інформацію щодо своїх родичів і близьких, репресованих у радянські часи.

Про це пише сам консультаційний центр.

Консультаційний центр працює вже тиждень – з 14 травня. За цей час до Архіву надійшли сотні звернень від людей з усього світу, які бажають дізнатися правду про своїх репресованих родичів. Зокрема, з проханням допомогти знайти родинні історії в архівах, ми отримали:

"Багато заявників нарікають на те, що в їхніх сім'ях боялися говорити про репресованих родичів – замовчувалися навіть невеликі крупинки інформації. Люди визнають, що раніше ніколи не наважувалися на звернення до жодного архіву щодо пошуку своїх репресованих рідних. Завдання Консультаційного центру – надати людям віру та впевненість у можливість і легкість такого пошуку, подолати в людей страх перед зверненнями", – каже директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик. 

Цікавою є географія звернень. Значна частина людей – це переселенці з Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Часто просять знайти інформацію про родичів, які були вихідцями чи проживали на зазначених територіях. Також багато звернень з-за кордону – з Білорусі, Росії, Польщі, Іспанії, Канади та інших країн. 

Консультаційний центр щодня приймає повідомлення та дзвінки. Оскільки їх сотні, то ми, на жаль, не встигаємо одразу ж обробляти кожне з них. Зі свого боку гарантуємо, що всі звернення будуть обов'язково розглянуті і за першої ж можливості отримають відповідь та допомогу. 

Як ми повідомляли:

В Україні з'явився сервіс пошуку відомостей про репресованих

Звернення у Консультаційний центр є безкоштовним. "Ми прагнемо розвінчати міф, що архіви – це складні бюрократичні інституції, які є важкими у роботі", – йдеться в повідомленні УІНП.

До Консультаційного центру можна звернутися у будні з 10.00 до 18.00 у такий спосіб:

срср історія репресії

Знак гривні
Знак гривні