В чому секрет щастя данців? Пісок і прибій (ФОТО)

Про визначні пляжі Данії ніхто не чув. Проте данці мають особливі стосунки зі своїми сімома тисячами (!) кілометрів берегової лінії.

Про це йдеться в матеріалі National Geographic.

Якщо ти живеш у Данії, то завжди перебуваєш не більш ніж за 50 кілометрів від моря. Крім південного кордону з Німеччиною, країна, розташована на півострові й численних островах, повністю оточена морем.

Здавалося б, маленька країна завдяки численним затокам і гаваням має 5,437 миль узбережжя – kystland.

Свого часу це робило її досконалою для мореплавців, рибалок і піратів – вікінгів.

Зараз це робить її досконалою для наближення до природи. Й данці цим користуються.

І можливо, саме в цьому секрет їхньої значної порівняно з іншими націями задоволеності життям, про що свідчать численні дослідження.

Минулого року 120-літній маяк Rubjerg Knude, колись побудований на відстані 200 метрів від моря, довелося переміщувати: море підібралося впритул.

Для захисту низовин уздовж майже двох тисяч кілометрів побудовано насипи – більшість із них засіяно травою, щоб сприяти заселенню цих територій тваринами та птахами.

Пісок звозять додатково з материка, щоб покращити пляжі, збільшити дюни й укріпити берегову лінію – без цього західний берег щороку змивало б у середньому на 10 метрів.

Берегова лінія має особливе значення для данців.

На маленькому острові Борнголм можна знайти ресторани, які фігурують у знаменитих путівниках Мішлен, а пісок тут настільки добірний, що його використовували в пісочних годинниках.

Фотогенічний острівець Ærø став знаменитим як місце, куди приїжджають молодята.

Влітку, коли на півночі темніє аж після 11 вечора, багато данців після роботи влаштовують собі "другу зміну": рибальство, каяки, серфінг.

"Нудно не буде ніколи", – каже човняр Søren Nielsen. – "Залиш удома телефон, "зайнятість" – і приїзди ближче до природи.

Данія регулярно фігурує в різних рейтингах як одна з найщасливіших країн світу. Можливо, частково саме завдяки близькості до моря й природи. Є країни не менш багаті, але значно менш щасливі.

При співвідношенні берегової лінії до населення (лише 5.8 млн), часто можна побути на пляжі насамоті.

У багатьох містечках є недорогі прихистки та продаються дрова, щоб заохотити самостійних кемперів. Усе, що треба – взяти з собою посуд і трохи вікінгівського духу, пише National Goegraphic.

природа данія краса

Знак гривні
Знак гривні