Степанов відхилив усіх переможців на конкурс очільника Національної служби здоров'я – аби призначити "свого"

Очільник МОЗ має намір скористатися карантином, щоб призначити главу НСЗУ в обхід конкурсу.

Про це пише Громадське телебачення:

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов не погодив жодної кандидатури з-поміж трьох переможців конкурсу на посаду глави Національної служби здоров’я (НСЗУ). Тепер він сам визначить, кого туди поставити.

Про це сам Степанов заявив на засіданні уряду.

Він згадав, що на посаду голови НСЗУ провели конкурс у січні 2020-го (тобто, ще коли Степанов не був главою МОЗ).

«Я провів співбесіди згідно з законодавством з трьома людьми, які перемогли на цьому конкурсі, подав сьогодні протокольне рішення щодо відсутності переможця конкурсу. Також прийнято сьогодні розпорядження про необхідність призначення на вакантну посаду голови НСЗУ шляхом укладання контракту про проходження державної служби», — сказав глава МОЗ.

Він додав, що, ймовірно, вже на наступне засідання Кабміну він винесе пропозицію щодо власної кандидатуру на цю посаду.

Якщо сказати просто, це означає, що Степанов не захотів призначати главою НСЗУ жодного з трьох переможців конкурсу, на відбір яких він жодним чином не міг впливати. А тепер він на власний розсуд обере кандидатуру і призначить її главою НСЗУ, і ця людина буде зобов’язана посадою виключно йому.

Призначати топ-чиновників поза конкурсом влада вирішила під приводом епідемії коронавірусу. Це стало можливим після ухвалення парламентом закону про зміни до держбджету-2020, у якому, зокрема, прописали новий порядок призначення держслужбовців на період карантину.

Нові правила дозволяють під час карантину не проводити повноцінні конкурси, а призначити посадовця шляхом укладення контракту. Такий посадовець працюватиме «на період дії карантину та до дня визначення суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі переможця конкурсу». Якщо простими словами — поки вже шляхом повноцінного конкурсного відбору (після карантину) не оберуть нового постійного посадовця. Однак конкурс такий може тривати невідомо скільки.

У такий спосіб без конкурсу вже призначили голову Державної податкової служби Олексія Любченка.

закупівлі корупція карантин медицина степанов коронавірус

Знак гривні
Знак гривні