Анатомія брехні: ситуація з COVID-19 в Росії може бути гіршою, ніж визнає Кремль

Про це пише авторитетне світове видання The Economist. "Система Путіна, як і її радянський попередник, просякнута офіційною брехнею".

Мало хто з незалежних експертів вірить російській статистиці, пише видання.

Росія зареєструвала 290 тисяч випадків коронавірусу – й 2700 смертельних, що робить тамтешній рівень смертності меншим за 1% порівняно з 4.5% у Німеччині та 14% у Британії.

Однак кількість смертей серед медиків – у 16 разів вища, ніж у порівнянних країнах, що вказує на неправдивість офіційних чисел.

Тим не менше, Путін оголосив завершення "неробочих днів" – евфемізм для національного локдауну (карантину), який офіційно так і не було оголошено.

Того-таки дня Financial Times повідомило, що справжня смертність у Росії десь на 70% вища. Водночас, New York Times писав, що смертність може бути втричі вищою за офіційну, – нагадує The Economist.

Дивіться, до речі, також ближчі свідчення:

Розбавляють статистику: в Росії ховають у подвійних мішках людей, що офіційно померли не від COVID-19

2.jpg

Отримані світовими ЗМІ результати засновані на підрахунку "надлишкових" смертей незалежно від діагнозу.

В результаті, російська пропаганда запустила кампанію проти "антиросійської атаки на Росію з боку Заходу".

Тим часом деякі лікарі в соцмережах підтверджують: їм наказали занижувати цифри, включаючи в статистику COVID лише тих, хто помер безпосередньо від хвороби – й не включати тих, хто мав попередні хвороби.

Деякі регіони показують дивну статистику: цифри кількості заражень у центрах та в прилеглих територіях коливаються в протилежних напрямках – так, аби створювати приблизно однакову, на диво рівну лінію по регіону в цілому.

Тож офіційні цифри нічого не кажуть про справжній рівень епідемії в Росії.

Натомість вони ще раз проливають світло на політичну систему, яка, як і її радянський попередник, наскрізь пронизана брехнею й недовірою.

Economist нагадує, що й вибори в Росії часто показують подібні дивні графіки та цифри. Нагадує й про допінг, який російські атлети під час Олімпіади в Сочі приймали, підробляючи аналізи за потурання, ба навіть допомоги з боку влади.

Кілька міст, включно з Москвою, визнавали, що справжні цифри можуть бути значно вищими. Біда ще й у тому, кажуть експерти, що влада не тільки маніпулює справжніми цифрами – вона сама справжніх цифр не знає.

інозмі росія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні