Не коронавірусом єдиним. Історія людства перемежовується епідеміями. Ось деякі з найгірших

Добірка епідемій чуми, різних пошестей та зараз від видання Live Science. Наводимо скорочений перелік та опис.

1) Невідома доісторична епідемія – 3 тисячі років до н.е. (5 тисяч років тому).

На фото – масова могила, якій п'ять тисяч років (неоліт): тіла закрили в будинок і спалили. Скелети належать людям різного віку. Hamin Mangha – місце розкопок на північному сході нинішнього Китаю – показує, що епідемія поширювалася настільки швидко, що часу на належне поховання не було, а місце в результаті вимерло повністю: ті, хто вижив, сюди не повернулися.

2) Афінська пошесть, 430 р. до н.е. Невідомо точно, що викликало епідемію – вона забрала до 100 тисяч осіб.

3) Антонієва пошесть, 165-180 р. н.е. Римляни, поветаючись із походів, приносили з собою не тільки трофеї. Припускають, що в цьому випадку йшлося про віспу. В результаті в Римській імперії загинули до 5 млн осіб.

4) Кіпріанова пошесть, 250-271. Названа так на честь святого Кіпріана, християнського єпископа Карфагену (нинішній Туніс), який вважав її доказом наближення Судного дня. Тільки в одному місті Рим за один день померли 5 тисяч людей. Масове поховання знайдено також у нинішньому Луксорі в Єгипті. Хвроба невідома.

5) Юстиніанова чума, 541-542. Періодичні спалахи чуми сприяли занепаду Візантійської імперії.

6) Чорна смерть, 1346-1353. Напевно, найвідоміша пандемія Середньовіччя. Нині, скоріш за все, вимерла бактерія Yersinia pestis спричинила до пошесті бубонної чуми в Азії та Європі – в Європі за ці роки загинула половина всього населення та, вважають історики, пандемія змінила хід історії – зокрема, з економічних причин прискорила перехід від європейського Середньовіччя в Ренесанс і "Нові часи".

7) Коколітцлі, 1545-1548.

Вірусна геморагічна гарячка (таку саму спричиняють Ебола та жовта лихоманка) вбила 15 млн мешканців Мексики та Центральнгої Америки. "Коколітцлі" ацтекською значить "пошесть".

8) Американські пошесті, 16 століття.

Європейці привезли з собою не тільки зброю, але й мікроби, які масово вбивали місцеве населення, часом ідучи попереду завойовників. Так, Джаред Даймонд описує, що Місісіпське вождівство вимерло внаслідок хвороб, які від європейців передавали між собою корінні мешканці Америки – коли туди дійшли європейці, протодержави вже просто не існувало.

За деякими оцінками, до 90% корінного населення Америк померли саме від європейських хвороб – найбільше долучилася віспа, до якої у корінних американців практично не було імунітету.

9) Велика лондонська чума, 1665-1666.

Останній великий спалах Чорної смерті призвів до масового виходу з Лондона. Загинули 100 тисяч людей, зокрема 15% тодішнього населення британської столиці.

10) Російська чума, 1770-1772.

Катерина ІІ наказала вивезти всі фабрики за межі Москви. Карантинні заходи призвели до погромів – зокрема, натовп розтерзав архієпископа Московського Амвросія, який закликав не приходити на служби Божі. (Цікавий факт у світлі нинішньої поведінки РПЦ в Україні).

Загинули 100 тисяч людей. Імовірно, саме післячумний хаос призвів згодом до повстання Омеляна Пугачова.

11) Пандемія грипу, 1889-1890.

гравюра тих часів
гравюра тих часів

Хвороба, що поширилася, скоріш за все, з Санкт-Петербурга, швидко пронеслася світом і вбила мільйон людей.

12) "Іспанський" грип, як відомо, почався не в Іспанії – просто країна вийшла з війни і першою скасувала цензуру та почала повідомляти про масштаби лиха. Найвідоміша, мабуть, епідемія двадцятого століття і, ймовірно, найгірша в історії.

Загинули, за різними оцінками, від 17 до 50 мільйонів людей (при тодішньому населенні світу в близько 1,8 млрд). Дехто каже про 100 млн загиблих.

Зрозуміло, в ті часи, та ще й під час війни, рахували гірше.

Але це означає, що від "іспанки" загинули від 2 до 5% людей на планеті:

Як іспанка змінила світ (ІНФОГРАФІКА)

Про сучасніші пандемії від азійського грипу до СНІДу й еболи ми, мабуть, пам'ятаємо більше – ось повний список (англійською).

інозмі медицина коронавірус історія

Знак гривні
Знак гривні