Не просто грип: насправді COVID-19 убиває удвадцятеро більше людей у США, ніж грип у найгірший тиждень

Нове дослідження – вкотре – спростовує міф про те, що новий коронавірус "як поганий сезон грипу". Зокрема, у США на тиждень – у 20 разів більше смертей, ніж у найгірший тиждень середнього сезону грипу.

Про це йдеться в науковому дослідженні Гарвардської медичної школи, передає Live Science.

Від самого відкриття нового коронавірусу його порівнювали з грипом, відзначаючи, що грип щороку вбиває десятки тисяч людей. Справді, у США від жовтня 2019 по квітень 2020 року померли від грипу 62 тисячі людей. На перший погляд це порівнювано з кількістю смертей від COVID-19: у США станом на початок травня померли 65 тисяч людей. Але на середину травня – вже 82 тисячі.

Водночас, ситуація з грипом і коронавірусом у місцях спалахів зовсім відмінна. Скажімо, при грипі не траплялося масової нестачі апаратів штучної вентиляції легень.

Оцінка смертей від грипу – це саме оцінка, і вона дуже приблизна. З іншого боку, смерті від COVID-19 у США оцінюються доволі точно.

Тож щоб не порівнювати "яблука з апельсинами", дослідники замість оцінки знайшли точні цифри смертей від грипу по тижнях. І порівняли.

За даними свідоцтв про смерті за останні кілька років, підраховані числа за найгірший тиждень кожного з років коливалися від 351 за сезон 2015-16 до 1626 за сезон 2017-18. У середньому за 2013-20 роки найсмертельніший тиждень від грипу – 752 смерті по США на тиждень.

Для порівняння: у тиждень 14-21 квітня (найбільша смертність станом на момент збору даних авторами) смертність від коронавірусу становила 15455 смертей по США за тиждень.

Це означає, що смертність від коронавірусу під час піку (а може, ще й не піку) в 10-40 разів вища за смертність під час піку сезону грипу, і в 20 разів вища за середню смертність під час піків різних сезонів грипу.

Тож порівняння та заспокоєння можуть бути хіба що політичними, популістськими.

Тему закрито.

Автори вказують, що навіть їхнє дослідження має обмеження. Зокрема, як не раз писалося, смертність від коронавірусу може бути ще вищою за офіційну.

В будь-якому разі, порівнювати слід "яблука з яблуками", а не "яблука з апельсинами" (точні цифри з оціночними).

Дивіться також за іншим показником:

Зовсім не "просто грип". Як Covid-19 призводить до серйозних, часом незворотних ушкоджень внутрішніх органів навіть у тих, хто одужав

інозмі медицина коронавірус

Знак гривні
Знак гривні