Щоб дати воду в окупований Крим, канали можуть приватизувати

Наміри команди президента Зеленського передати в приватну власність розташовані в межах Херсонської області Північно-Кримський та Каховський магістральний канали можуть свідчити про підготовку до відновлення постачання води до окупованого Криму. Для цього обидві зрошувальні системи планують об'єднати й віддати у розпорядження ПАТ "Води Таврії" .

Попри те, що в Фонді державного майна журналістам підтвердили, що Північно-Кримський та Каховський магістральний канали, як важливі для держави стратегічні об'єкти, "приватизації не підлягають", наразі відповідного чинного переліку об'єктів, який був би затверджений Верховною Радою, немає.

Останній законопроєкт із таким переліком, який подавав уряд Олексія Гончарука, було відкликано. Й обох каналів там теж не було згадано.

"У проєкті закону України "Про перелік об'єктів права державної власності", що не підлягають приватизації, зареєстрованому у Верховній Раді України 3 лютого 2020 року за №2831, Північно-Кримський канал та Каховський магістральний канал також відсутні. Цей проект закону відкликано 4 березня 2020 року", – зазначається у матеріалі Крим.Реалії від Радіо Свобода:

Інших подібних проєктів законів, де канали на Херсонщині були б вказані як заборонені до приватизації, до Фонду держмайна не надходило.

Цього місяця Держагентство водних ресурсів звернулося до Мінекономіки з проханням включили два канали до законопроєктів із переліком об'єктів, які є надважливими для економіки та безпеки держави.

Що ж до намірів Зе-команди піти на приватизацію цих каналів, то таку інформацію в етері програми підтвердив колишній народний депутат, херсонський підприємець Сергій Хлань.

"Оржель (міністр енергетики України у 2019 - 2020 роках Олексій Оржель – ред.) безпосередньо вів це за вказівкою Офісу президента", – заявив він.

Ідея з об'єднанням каналів, за словами Хланя, не є новою, одначе "до цієї ідеї додалася подача води в Крим, тому що то було необхідно нинішньому президенту Зеленському для своїх задобрювань або ігор, які зараз там відбуваються у Зеленського з Путіним".

Своєю чергою тодішній прем'єр Гончарук як безпосередній керівник Оржеля каже, що його уряд питанням відновлення водопостачання загарбаного росіянами Криму не займався.

Нагадаємо, про катастрофічний стан справ із прісною водою в Криму вже прилюдно заявляє окупаційна адміністрація півострова й міста Севастополя, яке через посуху вже цієї осені може лишитися без води.

Еспресо

окупація анексія крим

Знак гривні
Знак гривні