Ситуація з пожежами у Чорнобильскій зоні виходить з під-контролю (Інфографіка)

Як видно на супутникових знімках, вогонь дійшов до зон найбільшого забруднення та наближається до найнебезпечнішого сховища радіаційних відходів.

Оновлено 14 квітня: Дощ допоміг вогнеборцям, і станом на 11:24, 14.04.2020 відкритих ділянок вогню не видно.

На супутниковій мапі видно, що станом на 12 квітня (через сильний вітер ситуація змінюється щогодини) пожежами охоплені сотні гектарів, вогонь почав добиратися до найбільш радіаційно забруднених частин зони відчуження, навіть до сумнозвісного "Рудого лісу" (території з деревами, прилеглими до Чорнобильської АЕС, які взяли на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу). Це означає, що крім диму, до населених пунктів може прилетіти суттєва кількість радіоактивних ізотопів, що перебували у зв'язаному виді у ґрунті та рослинах.

Ярослав Ємельяненко, член Громадської Ради при Державній агенції України з управління зоною, говорить, що ситуація критична: вогонь дістався до Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів «Підлісний», де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС.

"Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів".

Читайте також: приблизно о 6 годині ранку 14 квітня, забруднене повітря з пожежі у Чорнобилі вчергове добереться до Києва

1.jpg

Ліворуч на фото укриття ЧАЕС. Фото із ФБ Ярослава Ємельяненка

Gepostet von Yaroslav Yemelianenko am Montag, 13. April 2020

пожежа зона чорнобиль

Знак гривні
Знак гривні