Україну накрила хвиля пожеж. Традиційно випалюють стерню, траву тощо, але є й інші фактори

Останні дні горить ліс у Чорнобильській зоні. Перед тим можна було побачити апокаліптичні кадри пожежі з дніпровських плавнів біля Херсону. Кияни знову скаржаться на запах горілого у повітрі. “Немає чим дихати”, “тут карантин, то навіть вікно не можна відкрити”, – пишуть у соцмережах. Утім те, що коїться цієї весни, не є якимось винятком із правил. Кожної осені та весни хвиля пожеж накриває Україну. З року в рік українці, керуючись якимись самовбивчими мотивами, палять сухе бадилля, стерню, очерети, все навколо. Іноді вогонь перекидається на хати.

1.png

Тексти проаналізували, як змінювалася динаміка пожеж у березні за останні 9 років. З графіків видно, що в попередні кілька років у цей період активність піроманів була дещо меншою, ніж зараз, бо в ті роки узимку випадало більше снігу, й у березні ще було волого. Цього року пожежам сприяє надзвичайно суха погода.

Відео пожежі на полі неподалік від Романкова, що під Києвом:

Gepostet von Lesya Moskalenko am Sonntag, 5. April 2020

Полум'я перекинулося на житловий будинок:

Gepostet von Lesya Moskalenko am Sonntag, 5. April 2020

Плюс карантинні заходи також сприяли тому, що в березні побільшало людей, які проводили час на природі – зокрема, в лісі, і багато з них палили вогнища. Результати подібної активності ми можемо побачити на карті. Як свідчить карта, підпалювачі активні як у центрі, так і на заході та сході країни.

суспільтво datavis інфографіка пожежа київщина

Знак гривні
Знак гривні