Донейт на апгрейд

Як навчальні заклади Тернополя використовують благодійну допомогу

Переглянути проєкт

Про проєкт

Мета проєкту – допомогти навчальним закладам краще зрозуміти, як вони розпоряджаються благодійною допомогою, і раціональніше її залучати. Меценатам та батькам, які надають допомогу, інструмент дає змогу проаналізувати, на що вона використовується. Управління освіти і науки Тернопільської міської ради отримує моніторинговий інструмент, який дозволяє контролювати благодійні внески, що надаються закладам освіти.

Візуалізація створена на основі відкритих даних, оприлюднених від 2019 року, про благодійні внески закладів освіти, а також даних про плани закупівель, оприлюднених через Prozorro, та даних про транзакції закладів освіти із Єдиного веб-порталу використання публічних коштів.

Дані дашбордів оновлюються щоквартально.

Читати далі

Примусові благодійні внески в українських школах і садках зменшились із 70% у 2017 році до 55% у 2020-му

Візуалізація дає змогу проаналізувати благодійні внески закладів освіти Тернополя, починаючи з 2019 року. Можна порівняти загальні суми благодійної допомоги за навчальними закладами та/або категоріями внесків. Проаналізувати отримання допомоги в часі, порівняти благодійну допомогу із закупівлями, які були здійснені навчальними закладами, а також переглянути інформацію про окремі благодійні внески.

Який навчальний заклад отримав найбільше благодійної допомоги

На графіку нижче відображено рейтинг навчальних закладів та рейтинг категорій, за якими були здійснені благодійні внески.

Для аналізу внесків використано єдиний закупівельний словник, яким також користується система державних закупівель Prozorro.

Для зручності підкатегорії перейменовані більш зрозумілою мовою та згуртовані (замість 160 бухгалтерских позицій представлено 31). Це дає змогу уникнути повторів, адже бухгалтери дуже часто обліковують одні й ті самі речі за різними підкатегоріями.

Рейтинг навчальних закладів, які отримали благодійні внески

Оберіть рік, тип грошового внеску та навчальний заклад:

Рік

Тип

Заклад

сума коштів, витрачена бенефіціаром

сума коштів за типами продукції

Як користуватись графіком?

Коли надійшло найбільше внесків

На графіку відображені надходження благодійних внесків у розрізі місяців. У середньому за рік навчальні заклади отримують до 100 тис. грн допомоги. Але остання розподіляється нерівномірно: найбільша кількість внесків, очікувано, у вересні, найменша – влітку. Ви можете обрати навчальний заклад, який вас цікавить, та переглянути інформацію за різні роки або за різними типами закладів.

Графік благодійних внесків у розрізі місяців

Оберіть рік, тип грошового внеску та навчальний заклад:

2019

Тип

Заклад

Як користуватись графіком?

Як школи поєднують закупівлі та благодійні внески

Як і всі бюджетні установи, школи зобов’язані планувати свої закупівлі на рік вперед та оприлюднювати ці плани. Більшість із цих планів оприлюднюється на Prozorro (з 21 квітня 2020 року – всі). Маючи плани та суми укладених договорів із Єдиного державного вебпорталу публічних коштів, ми можемо проаналізувати, яку ж частину становлять благодійні внески.

Можливо, певну суму коштів школа могла зекономити за рахунок тендера на Prozorro, адже фактично перемагає той постачальник, який пропонує найменшу ціну за товар. Перевірити це можна, перейшовши на один із аналітичних модулів системи Prozorro.

Із графіка можна отримати інформацію лише про школи, коледжі та технікуми. Для дошкільних навчальних закладів закупівлі здійснює централізована бухгалтерія, тому визначити, для якого саме закладу проводяться закупівлі, з відкритих джерел наразі неможливо.

Співвідношення запланованих закупівель та благодійних внесків

Оберіть рік грошового внеску та навчальний заклад:

Рік

Заклад

Заплановані закупівлі

Бюджетні кошти

Грошові внески

Негрошові внески

Як користуватись графіком?

Зробили благодійний внесок. Знайдіть його на графіку

На наступному графіку можна перевірити, коли був зареєстрований ваш благодійний внесок, коли зареєстровані інші внески, їхній обсяг та до якої категорії вони віднесені. Якщо навести курсор на точку, можна отримати інформацію про дату внеску та його точну суму.

Порівняння обсягів благодійних внесків за різними категоріями

Оберіть рік, тип грошового внеску та навчальний заклад:

2019

Тип

Заклад

Будь ласка, переверніть телефон у альбомний режим для того щоб переглянути візуалізацію

Як користуватись графіком?