Медицина
Маріуполя
в цифрах

Відкриті дані для пацієнтів,
лікарів та управлінців

Про проєкт

Медицина Маріуполя в цифрах — це інтерактивний дашборд про роботу системи охорони здоров’я за 2019 - 2020 роки. В його основі — відкриті дані Маріупольської міської ради та Національної служби здоров’я України. Проєкт стане корисним, якщо ви хочете дізнатися про роботу та фінансування комунальних закладів охорони здоров’я, найпоширеніші захворювання, надходження та використання благодійної допомоги медустановами. Сервіс допоможе вам з вибором сімейного лікаря, а також надасть рекомендації щодо діагностики стану здоров’я.

Реформувати не систему, а людей: цифрова трансформація охорони здоров’я Маріуполя

Ідея цифрової трансформації системи охорони здоров’я Маріуполя виникла ще у 2017 році. За словами Дмитра Істоміна, директора ІТ-департаменту Маріупольської міської ради, медична галузь мала серйозні проблеми: оснащеність технікою на рівні 10-15%, застаріле обладнання, низька цифрова грамотність персоналу. Для того, щоб потрапити на прийом до лікаря, доводилось отримувати «талончики» та відстоювати годинні черги. Крім незручного сервісу, такі умови створювали ще й поле для корупції.

За три роки команда ІТ-департаменту та Департаменту охорони здоров’я Маріупольської міської ради досягли суттєвих змін. Сфера первинної медицини повністю цифровізована. Кожен прийом пацієнта вноситься до медичної інформаційної системи. Запущені медичний портал, електронний запис на прийом, електронний кабінет пацієнта та медичний чатбот Марта.

Ключові фактори успіху Маріуполя — комплексний підхід до впровадження цифрових інструментів та велика увага до роботи з людьми: пацієнтами, лікарями, керівництвом лікарень. «Ми реформуємо не систему, а людей», — зізнається Дмитро Істомін.

Дані на службі у пацієнтів, лікарів та управлінців

Результатом цифрової трансформації стало створення єдиного інформаційного простору, який концентрує в собі всі дані системи охорони здоров’я. Це дає низку переваг для пацієнтів, лікарів та управлінців.

  1. Пацієнти отримують легкий доступ до необхідної інформації: переліків лікарів, графіків прийому, видів послуг, що надаються тими чи іншими закладами. Не потрібно бігати по кабінетах або обдзвонювати реєстратури для довідки.
  2. Дані допомагають мінімізувати паперову роботу для лікарів. Всі відомості про пацієнта зібрані в одному місці. Не потрібно шукати паперову медкарту або розбирати чужий почерк. Більше часу можна приділити лікуванню та спілкуванню з пацієнтами.
  3. Керівництво закладів охорони здоров’я отримує інструмент для контролю за роботою персоналу та ефективністю впровадження медичної реформи. IT-департамент планує впровадити систему аналітичних дашбордів, що дозволятимуть моніторити епідеміологічну ситуацію та вчасно запобігти поширенню респіраторних захворювань.

Медичні дані є конфіденційною інформацією, що захищається від розголошення законодавством України. Однак за умови знеособлення їх можна оприлюднювати. Це уможливлює використання даних ширшою спільнотою: підприємцями, дослідниками, активістами та журналістами. І, серед іншого, має значний антикорупційний ефект.

Дані забезпечують прозорість діяльності закладів охорони здоров’я. Користувачі можуть здійснювати моніторинг роботи сімейних лікарів щодо проведення прийомів та надання медичних послуг. Це допомагає запобігти маніпуляціям із записом на прийом, оплаті послуг, які фінансуються державою та іншим сірим схемам.

Фінансування закладів коштом державного бюджету стає цілком підзвітним. Громадяни отримують інформацію про обсяг коштів, який надійшов у лікарню, та кількість послуг, що були надані. Можна легко перевірити, чи справді відбувається збір благодійної допомоги та на які потреби вона витрачається.

Аналіз даних про захворюваність дає можливість ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення стосовно розвитку сфери охорони здоров’я. Таким чином, громадськість може сформувати чіткий запит на зміни, а керівництво міста — уникнути політичних спекуляцій і неефективного використання коштів.

Історія Маріуполя показує, як місцева ініціатива у поєднанні з державною реформою може змінити певний аспект життя громади. Цифровізація призводить до накопичення даних, а на основі даних з’являються нові сервіси та продукти. Дані на службі у пацієнтів, лікарів та управлінців.