П

Проти Росії воюють“бойовими наркотиками”. Моніторинг росЗМІ за 29 травня – 4 червня 2023 року

Щоб пояснити, чому українці й далі завзято воюють проти Росії, дезінформатори поширювали старий фейк про американські медичні препарати й наркотики. РосЗМІ пишуть, що саме вони допомагають воякам ЗСУ уникати паніки та втоми й навіть воювати з пораненнями. Також росмедіа повідомляють, що США вербує сирійців для участі в українському контрнаступі. А ще пропаганда активно поливає брудом росіян, які покинули країну, а офіційні особи РФ виступили в похід проти англійської мови. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Це все медичні препарати

Контрнаступ Збройних сил України залишається в об’єктиві уваги російської пропаганди. Минулого тижня дезінформатори знову переконували, що Україні не вдасться досягти воєнних успіхів.

Одна з причин майбутніх українських невдач — відсутність техніки та боєприпасів: “ВС РФ обладают необходимыми ресурсами, в то время как ВСУ столкнулись с их нехваткой”, “Западные поставки на Украину осуществляются недостаточно быстро”.

Серед головних проблем Києва пропаганда називає відсутність людського ресурсу. Дезінформатори розповідають, що Україна навіть ловитиме ухилянтів і військовозобов’язаних серед біженців у Європі за допомогою Інтерполу: “Если отсутствие на территории Украины официально будет объявлено преступлением, Киев получит возможность искать «уклонистов» через Интерпол. И можно не сомневаться, что Запад украинских мужчин, не имеющих «запасного» паспорта, будут выдавать”.

Так звані воєнкори заявляють, що Київ здатний наступати сьогодні, однак невдовзі можливості буде мінімізовано: “Сейчас они еще не могут успешно наступать, но через год ситуация изменится”.

Тому пропаганда наголошує, що росіянам варто вистояти перед першим ударом контрнаступу — до того ж це буде легко зробити, адже в Росії є значні резерви: “При контрнаступлении ВСУ российским военным нужно выдержать первый удар“, “Резервы, позволяющие не дать противнику разбить российскую армию в первые часы наступления, находятся в тылу, в связи с чем находящимся на передовой военным необходимо будет принять на себя массированный удар и выдержать его”.

Також минулого тижня дезінформатори поширювали черговий фейк. РосЗМІ розповідають, що українські військові отримують медичні препарати для зниження “паники”: “Чтобы у боевиков ВСУ не начиналась паника, им начали выдавать американские “психотропы”. За версією пропагандистів, препарати видають і для зменшення втоми: “Также украинским боевикам начали давать препараты, которые необходимо нюхать – спустя пару суток у боевика пропадает чувство усталости и начинается прилив сил”. Дезінформатори розповідають, що в Україні: “боевые психоактивные вещества, военная фармацевтика развиваются уже давно”.

Саме наркотиками пропаганда пояснює стійкість українців: “Под воздействием препаратов солдаты могли не реагировать на попадание из стрелкового оружия. «В него попадают, он встает и дальше идет, такие наркотические средства, что человек не чувствует боли»”.

Це почерк російської пропаганди, адже росЗМІ не можуть визнати успіхи України на полі бою, тому змушені вигадувати відповідні фейки. І вони не нові. Ще у 2004 році, під час Помаранчевої революції, проросійські сили розповідали про “наколоті (наркотиками — ред.) апельсини”.

Удома ніхто не чекає

У росмедіа пожвавлюється дискусія, хто є зрадниками Росії та як з ними боротися.

Наприклад, для заступника голови Радбезу Росії Дмитра Медведєва це насамперед ті, хто покинув країну. “Пусть себе живут, истекая накопившейся от злости желчью. Или, под бокал красного, тоскливо вспоминая утраченное Отечество и былую славу", — такі побажання висловлює Медведєв тим, хто виїхав з країни. Він попереджає, що повернення до "світлого" європейського минулого не буде, оскільки Росія стала зовсім іншою країною: "Мечтать сегодня о возврате в дружную европейскую семью могут только те отщепенцы, которые забыли про гибель наших граждан. Мирных жителей и воинов России".

Дмитро Медведєв порівнює війну проти України з "Великой Отечественной войной" та обіцяє жорстке покарання кожному, хто виступає проти політики Москви: “Любой политический лидер, который попробует изменить дискурс развития страны, возникший после 24 февраля 2022 года, будет предан анафеме как изменник". Пропаганда часто використовує ототожнення між війною проти України та Другою світовою задля мобілізації росіян. І намагається об’єднати суспільство навколо керманичів Росії.

Варто додати, що Дмитро Медведєв — частий гість наших моніторингів. Медведєв виступає провідником радикальних меседжів. Він постійно лякає світ ядерною зброєю, закликає європейські країни розділити Україну, прогнозує громадянську війну в США та розпад ЄС. Російські пропагандистські ЗМІ завжди ретранслюють його заяви.

Пропаганда розповідає про тяжке життя “покинувших” за кордоном, натякаючи, що в Росії їм було б краще: “Покинувшие Россию после начала спецоперации известные актёры и музыканты сталкиваются за границей с целым рядом проблем, от экономических до бытовых. О чём сами и признаются в соцсетях и СМИ”.

Також у Росії триває війна з англійською мовою. Нагадаємо, що на початку 2023 року Путін підписав закон про заборону вживати іноземні слова в тих випадках, коли мову використовують як державну. Винятки становлять лише слова, які не мають аналогів у російській мові. Тепер “деанглінізацією” займається й місцева влада. Наприклад, “В Краснодаре депутаты городской думы поддержали идею запрета на оформление вывесок на иностранных языках”.

Пропаганда розповідає, що Росія в цьому питанні не єдина й навіть Індія поступово відмовляються від англійської.

Про це повідомив голова Державної Дума В’ячеслав Володін: “Был в Индии. В ходе встречи все, понятно, готовились, но как оказалось, переводчика не оказалось. Потому что в Индии должностные лица все говорят уже на своем родном языке — на хинди. А мы все думаем, что надо перевод делать с английского”.

Пропагандист не згадав той факт, що англійська мова є державною в Індії. На рівних з мовою хінді.

Це не перший напад Володіна проти англійської. Раніше він вже високомовно заявляв, що англійська мова — мертва, тому треба вивчати китайську.

Також писали:

Новина про те, що 31 травня сейм Латвії обрав президентом главу МЗС Едгара Рінкевича вибухнула справжнім обуренням у росЗМІ: "На президентских выборах в Латвии победило безбожие. Позор Эдгару Ринкевичу". Пропагандисти пропонують змінити гімн країни: "Пусть изменят слова гимна Латвии на „…, где латышские геи поют…"

Пропаганда переконує, що Росії вже нічого очікувати від колективного Заходу, адже "Все внутренние процессы в европейских странах будут «подогнаны» под общую политику Запада", і Заходу рано чи пізно доведеться "пожинать плоды своей работы".

Також російські дезінформатори розповідають про руйнування "старого світу" і заявляють, що західний гегемонізм поступово зникає, але не без бою.

Російські політологи вважають, що "Франция несет значительную долю ответственности и вины за конфликт на Украине. Они ничего реально не сделали для его предотвращения и сейчас своими действиями только разжигают его".

За словами представників Кремля, Францію не можна вважати нейтральною державою, як-от Бразилія, Китай чи країни Африки, адже вона де-факто є активним учасником війни, до того ж на боці України. Такою була реакція на пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона на проведення мирного саміту по Україні в Парижі.

До того ж пропагандисти активно звинувачують США в розгойдуванні ситуації в Сирії та заявляють, що Америка вербує сирійських бойовиків для підсилення українських сил під час контрнаступу ЗСУ: "Вашингтон, исчерпав немалую часть военных средств на поддержку режима Зеленского в противостоянии с Россией, приступил к вербовке сирийских боевиков для участия в украинском контрнаступлении". Також вони переконують, що США зацікавлені відновити війну в Південній Осетії та Абхазії, розморозити конфлікт у Придністров'ї та спровокувати насилля в країнах Африки, щоб "раздёргать российскую армию и заставить её распылять ресурсы".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 32 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні