В

Водяна пастка. Росіяни не випускають мешканців із затоплених окупованих сіл і обстрілюють волонтерів

“Немає жодної евакуації, люди просто чекають на якесь чудо. Уже добу сидять на дахах, — розповіла ТЕКСТАМ дівчина, в якої рідні залишились на підтопленій території. — Багато літніх людей, які не змогли вилізти вище, просто потонули, і їхні тіла пізніше випливли на вулиці. Росіяни у Великих Копанях поставили блокпости й нікого не пропускають: ні волонтерів, які їдуть допомагати, ні тих, хто намагається виїхати із зони підтоплення".
Read this article in English

Уночі 6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС і затопили всі населені пункти, розташовані на березі Дніпра нижче за течією.

І якщо у звільненому Херсоні ДСНС, поліція й військові організували евакуацію постраждалого місцевого населення й тварин, а на місця приїхало безліч волонтерських місій, щоб допомагати людям, то жителі окупованих територій помирають через неможливість виїхати. Окупанти не тільки не допомагають місцевим евакуюватись, а взагалі не випускають їх зі своїх міст і не впускають до них волонтерів. Російські військові обстрілюють човни українців, які намагаються підпливти до окупованих територій з правого берега.

ТЕКСТИ дослідили відкриті місцеві чати в телеграмі та фейсбуці та поговорили з місцевими мешканцями про ситуацію на окупованих територіях і про те, як люди там намагаються врятуватись.

Якщо у вас залишилися рідні на лівому березі Херсонщини, які через потоп опинились у пастці, залиште заявку місцевим волонтерам тут: https://t.me/OLESHKYevakuation

Другий день без зв’язку

Поки херсонський колаборант Сальдо знімає відео про “злочини київського режиму” для свого телеграм-каналу, жителі окупованої Херсонщини сидять на дахах власних будинків без їжі, питної води, зв’язку й електрики. Сальдо каже, що окупаційна влада евакуйовує постраждалих жителів, але паніка в місцевих чатах свідчить про протилежне.

Люди, в яких залишилися рідні в Олешках, Новій Каховці, Кардашинці, Голій Пристані та сусідніх селах, благають поділитись будь-якими контактами тих, хто може допомогти.

Жителі окупованої Херсонщини сидять на дахах власних будинків без їжі, питної води, зв’язку та електрики

Електрику в регіоні вимкнено, а люди просиділи на дахах уже понад добу. В багатьох розрядилися телефони, зв’язок працює з перебоями. Багато хто не знає про долю своїх рідних. Щохвилини хтось питає про ситуацію на рідній вулиці або в районі, цікавиться, чи відступила вже вода.

“Скажіть, чи є хтось з вулиці Енгельса? Шукаю батька. Зв'язку немає другий день”.

“Жінка з інвалідністю, 84 роки, залишилася сама в домі, вона не ходить. Зв’язку немає!!! Якщо хтось поряд, зайдіть, будь ласка, сусіди знають, де ключ. Будь ласка!”.

“Підкажіть, яка ситуація на вулиці Річній?”.

“Чи могли б ви підказати, наскільки критична ситуація в кінці вулиці Крилова? Дякую!”.

“Підкажіть, будь ласка, може, хтось знає, яка ситуація на вулиці Івана Мазепи?”.

“Немає жодної евакуації”

У телеграм-каналах місцевої влади ми не знайшли жодного номера телефону чи гарячої лінії, куди можна подзвонити й хоча б залишити заявку на евакуацію.

— У рідних розрядилися телефони, я зв’язалася з ними тільки через сусідок, які сидять з ними на даху. Вода, їжа ПОКИ є. Але ж ви розумієте, що це все тимчасово. Дуже важко, коли нічим не можеш допомогти рідним, — каже дівчина, рідні якої залишилися в окупованому селі.

Оскільки окупаційна влада кинула людей напризволяще, місцеві жителі на окупованих територіях узяли ініціативу на себе. Група волонтерів створила окремий чат, де можна залишити заявку про евакуацію. Таких заявок сотні. Не оновив чат 5 хв — пропустив сотню повідомлень людей з благаннями про допомогу.

“Благаю, врятуйте батьків і бабусю!!! Рівень води — критичний, вони сидять на горищі. Залишилася невелика шпарина з повітрям, їх затопить. Благаю, допоможіть! Я заплачу, тільки врятуйте рідних!”.

“ПРОШУ ДОПОМОГТИ! Село Кардашинка, на задньому дворі на пагорбі, залишилося чоловік 10, може, більше. За іншою адресою в Кардашинці люди сидять на даху будинку. Там 9 людей, четверо з них — похилого віку. Якщо хтось володіє хоч якоюсь інформацією про Кардашинку та евакуацію з неї — будь ласка, поділіться!!!”.

“Допоможіть, будь ласка!!! Мої батьки сидять на горищі, вода під стелею вже і досі прибуває! Праві Солонці. Вони пенсіонери, мати пережила інсульт”, — пише жінка.

Щогодини вона надсилає нове повідомлення з проханням врятувати батьків, щоразу в її словах дедалі більше відчаю: “Допоможіть, будь ласка!!! Мої батьки на даху, сидять у воді, й вона досі прибуває! Праві Солонці. Ситуація критична!!! Вони — пенсіонери, мати — після інсульту. В них закінчились запаси питної води. SOS!!!”

Іноді в чат пробиваються повідомлення й від місцевих: “Люди добрі, сидимо на даху, якщо в когось є човен, допоможіть, будь ласка! Води вже під 2 метри, і вона прибуває!!!”.

1.jpg

Нова Каховка, фото звідси https://t.me/novaya_kahovka_news/4938

500 поміток

Волонтери в чаті просять писати координати, зазаначати кількість людей на місці та ставити хештег “#накарту”, щоб повідомлення не загубилося.

Станом на 16:00 7 червня на карті волонтерів було нанесено вже понад 500 поміток — це локації людей, які опинилися в небезпеці й чекають на допомогу волонтерів. В одній такій помітці може бути занесено одразу кілька заявок, а одну заявку можуть подати кілька людей.

Лише на вулиці Кірова в Олешках, яка повністю пішла під воду, залишили понад 20 заявок про допомогу. На цій вулиці в пастці опинилися понад 50 людей, багато з них — літні, одній жительці 85 років. Хоча Сальдо писав, що дорослі жителі нібито не хочуть евакуюватись і чекають у своїх будинках, поки спуститься вода.

Серед тих, хто опинився в пастці, є й малі діти.

“Народ, допоможіть вивезти людей: чоловік, дружина і їхня 5-літня донька з Олешків сидять на даху. ДОПОМОЖІТЬ, БУДЬ ЛАСКА!!!”.

Чоловік, дружина і їхня 5-літня донька з Олешків сидять на даху. ДОПОМОЖІТЬ, БУДЬ ЛАСКА!!!

Волонтери просять людей кричати або махати яскравою тканиною, якщо ті чують чи бачать поряд човен.

“Хто в районі хуторища, кричіть!!! Хлопці не бачать, але чують”, — пише волонтерка.

"На вулиці Нижній кричать родичі, кажуть, що бачили човен біля Катюші, це зовсім поряд”, — пише у відчаї місцева мешканка.

"Зараз напишу їм, — заспокоює волонтерка. — Але не обіцяю, що інфа дійде".

Пастка

Окупаційна влада не тільки не організовує евакуацію, а й заважає місцевим волонтерам допомагати іншим.

“Рашисти в Великих Копанях поставили блокпости й нікого не пускають на в’їзд, людей розвертають назад. Виїхати людям не дають. Станом на зараз ніхто місцевих не евакуює й не збирається цього робити”, — пише місцева жителька в чаті Олешків.

За словами координаторки місцевого волонтерського руху, яка попросила не називати її, в Олешках ситуація така сама. Тому весь волонтерський рух орієнтований на місцевих, у яких ресурси — вкрай обмежені. Вони власним транспортом перевозять людей до центру містечка (розташований на висоті й не затоплений), залишають евакуйованих і повертаються за наступними.

Цю інформацію також підтвердив український волонтер Андрій Книга. Чоловік родом з Олешків, але зараз живе на вільній українській території. У водяній пастці залишилися його рідні.

"Росіяни людей не впускають і не випускають. І ніяк це не пояснюють"

— Росіяни нікого не впускають і не випускають. І ніяк це не пояснюють. Багато знайомих намагалися виїхати з Олешків через Великі Копані, але їх просто розвернули назад. Так відбувається ще з учорашнього ранку, коли не було такого значного підтоплення й можна було виїхати машиною. Зараз вода вже так піднялася, що всі машини тепер затоплено, а людям доводиться сидіти на дахах.

— Я знаю, що вони не пропускають навіть російських волонтерів, які приїхали допомагати людям з Криму. Українців зі звільненого правого берега, які намагаються човнами пройти в Олешки, росіяни починають обстрілювати. Всю допомогу організовують тількі місцеві, — розповів Книга.

потоп окупація херсонщина підрив дамби каховська гес

Знак гривні
Знак гривні