П

Пригожин та Міноборони Росії сваряться за Бахмут. Моніторинг росЗМІ за 15–21 травня 2023 року

Минулого тижня російські медіа багато писали про перемоги російської зброї. Пропагандисти й далі доводили, що збити гіперзвукову ракету “Кинджал” неможливо, а західні ракети легко перехопити. А ще росЗМІ розповідали про радіаційну хмару, яка рухається з України до Західної Європи. Поширювачем вигадки виявився секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, який часто потрапляє до наших моніторингів як провідник різних теорій змов і фейків. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Про Бахмут

Минулого тижня російська пропаганда була в екстазі від новин про захоплення міста Бахмут: “Российскими штурмовыми отрядами завершено освобождение Артемовска (так у Росії називають український Бахмут — ред.)”. Варто зазначити: ЗСУ повідомляли, що "вагнерівці" не захопили Бахмут повністю та що за місто тривають бої.

Спочатку дезінформатори посилались на слова засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина: “Российские силы объявили о полном взятии под контроль Артемовска спустя 224 дня кровопролитных боев. Евгений Пригожин и бойцы ЧВК «Вагнер» записали видео на фоне развалин в городе”.

Після Пригожина новину поширило Міноборони Росії. Там наголосили, що місто було “освобождено” за активної підтримки саме МО Росії: “Минобороны России подтвердило, что в результате наступательных действий штурмовых отрядов ЧВК «Вагнера» на артемовском тактическом направлении завершено полное освобождение города. В ведомстве добавили, что освобождение Артемовска произошло при поддержке артиллерии и авиации Южной группировки войск”.

Євген Пригожин намагався парирувати повідомлення МО Росії й заявив, що “вагнерівці” діяли самостійно: “Создатель «оркестра» подчеркнул, что никаких других подразделений ВС РФ во время работы ЧВК «Вагнер» в Артемовске не было”.

Асинхронність заяв — яскраве свідчення медійної та політичної війни Пригожина з військовим керівництвом Росії. Варто зазначити, що в цьому епізоді Пригожин програв. Офіційні пропагандистські ЗМІ намагалися поширювати насамперед повідомлення від Міноборони.

Ми вже фіксували факти, коли російська державна пропаганда прагне зменшити медійну присутність Євгена Пригожина. Про це можна прочитати тут.

“Сакральна” зброя

Також дезінформатори вкотре переконували, що російська зброя “неперевершена”.

Головні новини тижня — це знищення комплексів Patriot: “В Киеве были уничтожены пять пусковых установок Patriot”, “Российская ракета «Кинжал» вывела из строя дивизион ЗРК Patriot, который стоит в тысячу раз дороже”.

Водночас пропаганда намагалася заперечити повідомлення українців про збиття російської ракети “Кинжал”. Дезінформатори активно поширювали новини, що американській зброї не вдалося нічого зробити з чудо-“Кинжалом”: “Зенитно-ракетный комплекс Patriot потерял все 32 ракеты при попытке сбить российский гиперзвуковой "Кинжал"... В статье говорится, что ни одна из выпущенных ракет так и не достигла цели, а стоимость запуска обошлась украинской стороне в 96 миллионов долларов”.

Ракета “Кинжал” для пропаганди — “сакральна” зброя, адже сам Путін запевняв, що її неможливо перехопити. Водночас у Міноборони США офіційно підтвердили, що українські військові збили російську ракету “Кинджал”.

Також Міноборони агресора розповідало про ефективну боротьбу з іншою зброєю. Наприклад, лише нещодавно Велика Британія оголосила про постачання Україні ракет Storm Shadow. І ось Міноборони Росії вже встигло оголосити про їх перехоплення: “Российская ПВО впервые сбила англо-французскую крылатую ракету ВСУ Storm Shadow”. Також росіяни розповідали про перехоплення ракет HARM і снарядів HIMARS: “Были перехвачены семь ракет HARM, одна Storm Shadow и 10 снарядов РСЗО HIMARS”.

У минулому деізнфомоніторингу ми зазначали, що росіяни хизуються тим, що навчилися перехоплювати сняряди HIMARS. Варто додати, що ще на початку травня CNN, з посиланням на американські, британські та українські джерела, писало, що російські окупанти, ймовірно, навчилися збивати з курсу високоточні ракети установок HIMARS. Для цього вони використовуються електронні глушники GPS. Схожу оцінку представив у своєму звіті і британський аналітичний центр Королівський інститут об’єднаних служб (RUSI), про що активно розповідала пропаганда й минулого тижня.

Однак це зовсім не означає перемоги росіян над західною зброєю. Проте змушує українців і американців шукати способів обійти глушилки. "Це постійна гра в кішки-мишки з пошуку засобів протидії глушінню тільки для того, щоб потім росіяни протидіяли цим заходам протидії. І неясно, наскільки стійка ця гра в довгостроковій перспективі", — заявив CNN неназваний представник Пентагону.

Радіація в Польщі

Минулого тижня російська пропаганда повідомила разючі новини, що в Польщі зафіксували стрибок радіації через підірвані в Україні снаряди зі збідненим ураном: “В Польше уже зафиксирован рост радиации”.

Приводом стали слова секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева. За його версією, влучення російських ракет по складу під Хмельницьким, де зберігали поставлені союзниками України снаряди зі збідненим ураном, ніби призвело до появи радіаційної хмари, яка насувається на Західну Європу. “Их уничтожение привело к тому, что радиоактивное облако направилось в сторону Западной Европы”.

Влучання в якийсь об'єкт у Хмельницькому було, і воно спричинило сильний вибух. Достеменно не відомо, у що саме влучив ворог.

Пропаганда активно поширювала заяви Патрушева. Лякалки про збіднений уран дезінформатори почали оповідати відразу після появи інформації про постачання боєприпасів зі збідненим ураном Україні. Ми писали про це в одному з наших дезінфомоніторингів.

Для підкріплення слів Патрушева дезінформатори вхопилися за інформацію про збільшення ”в воздухе висмута-214” й доводили, що це свідчить про намагання приховати правду про радіацію.

Через деякий час Національне агентство з атомної енергії Польщі виступило з повідомленням, що рівень радіації в країні перебуває в межах норми та не становить небезпеки ні для здоров'я людей, ні для довкілля. Також спростування зробив і польський університет імені Марії Склодовської-Кюрі.

Але пояснення не зупинило пропагандистів. Вони заявили, що аргументи поляків “мутные”: “Польское Государственное агентство по атомной энергии в этой связи сделало мутное заявление. С одной стороны, оно пишет, что скачок радиации не связан с Хмельницким, но с другой — признает «увеличение в воздухе висмута-214» — того самого изотопа, который «отвечает» за рост ионизации после применения снарядов с обедненным ураном”.

Насправді підвищення рівня вісмуту в атмосфері — це природне явище, спричинене опадами. Вісмут-214, який утворюється в результаті розпаду газоподібного радону, що підіймається з-під землі, перехоплюється краплями води, що падають, і це призводить до збільшення інтенсивності випромінювання поблизу поверхні ґрунту, але супутнє зростання радіаційного фону не завдає істотних збитків здоров'ю.

А щодо впливу випромінювання від залишків боєприпасів зі збідненим ураном, то Науковий комітет ООН з дії атомної радіації дійшов висновку, що жодних клінічно значущих відхилень, пов’язаних з впливом радіоактивного випромінювання збідненого урану, не було виявлено.

Також писали:

Розповідали про виграшне становище Росії, Китаю та Індії, які займаються “дедолларизацией”. Дезінформатори наголошують, що долар втрачає свій вплив саме через антиросійські санкції: “Кстати, дедолларизация очень существенно усилилась в прошлом году по причине введения западных санкций против России. Так что доллар вполне может поблагодарить за ускорение потери своего влияния и доминирующего положения американских и европейских политиков, которые ввели антироссийские санкции не только в экономике и политике, но и в финансовой сфере”.

У росЗМІ активно обговорювали саміт G7, що відбувся 19-21 травня в Японії. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров наголошував, що ухвалені там рішення націлені на подвійне стримування Росії та Китаю й додав, що “между странами Востока и Запада также произошёл разлом, и теперь русофобия со стороны Штатов и других западных государств «вызывает раздражение среди мирового большинства»”.

Також дезінформатори запевняли, що “за последние годы мир кардинально изменился, и западные державы утратили рычаги, которыми они когда-то обладали для оказания политического и экономического давления на развивающиеся страны”. Вони переконують — щоб позбавити Захід "высокомерного" способу мислення, потрібно змінити його місце у світі, адже “Запад слабеет и может только бурчать”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, regnum.ru, riafan.ru, life.ru, ura.news, vz.ru, tehnowar.ru, polit.info, trmzk.ru, newizv.ru, slovodel.com, novosibirsk-news.net, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, kommersant.ru, ruinformer.com, rosbalt.ru, sevastopol.su, antifashist.com, ng.ru, expert.ru, naspravdi.info, dni.ru, aif.ru, kafanews.com, dan-news.info, kerch.fm, dnr-pravda.ru, anna-news.info, politnavigator.net, gorlovka-pravda.com, politobzor.net, nefakt.info, odnarodyna.org, rusdnepr.ru, comitet.su, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, sobytiya.info, novosti.icu, time-news.net, aurora.network, xvesti.ru, mir-lug.info, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні