Р

Розкрутка. Як війна зробила з Пригожина публічного конкурента Путіна

“Наш бізнес — смерть, і бізнес іде добре” — гасло приватної військової компанії “Вагнер”. Справді, що більше трупів клав власник “вагнерівців” Євген Пригожин, то медійнішим він ставав. Тепер його вставляють у президентські рейтинги, а сам він критикує офіцінийх осіб. Ми дослідили, як Пригожин набував медійної популярності та як зараз роспропаганда намагається менше про нього згадувати.

Пригожин вийшов з бандитського середовища Санкт-Петербурга та зблизився з Путіним ще в допрезидентський час, коли Путін полюбив його ресторан. Згодом у Кремлі він займався харчуванням диктатора й виконував різні неформальні доручення. Зараз, схоже, війна розвела їхні шляхи.

У квітні 2022 року, на тлі провалу в Україні, Міністерство оборони РФ змусило ПВК “Вагнер” повернути деяких найманців з Африки, Сирії та Лівії й перекинути їх до України.

До літа 2022 року персону Євгена Пригожина рідко згадували в телеграм-каналах російських “воєнкорів” і в російських ЗМІ.

Перший сплеск згадувань відбувся в середині серпня й був пов’язаним не з якимись успіхами “Вагнера”, а зі звістками про те, що Пригожин потрапив під удар ЗСУ в Попасній. Відтоді про нього почали писати регулярно.

Наступний етап медійної кар'єри — вересень 2022-го. Тоді на російських тг-каналах виклали відео, як Пригожин вербує ув’язнених однієї в’язниці, щоб відправити їх на війну проти України. Деякі ЗМІ повідомляли, що “злив” міг здійснити сам Пригожин для здобуття популярності — і це спрацювало.

Пригожин заявляв, що якщо не воюватимуть “зеки”, то на війну підуть пересічні росіяни. Його прогноз не здійснився — невдовзі в Росії розпочали мобілізувати населення для участі у війні.

Нова порція популярності наздогнала Пригожина в січні 2023 року. 11 січня він заявив про встановлення повного контролю над містом Соледар. Пригожин капіталізував цю локальну перемогу в політичні бали. Тоді він і став справжньою зіркою. Про нього розповідали на телеграм-каналах пропагандистів і на різних ток-шоу.

Відповідно до даних нашого дезінфомоніторингу, сплеск згадок про Євгена Пригожина в російських пропагандистських ЗМІ спостерігався  в листопаді 2022 року та на початку 2023-го.

Так виходить, що кожні його заяви та дії спрямовані на отримання політичної ваги в Росії. Російське видання “Медуза” писало, що Пригожин домагається вигідного становища для своїх структур у Санкт-Петербурзі, через що конфліктує з місцевим губернатором. Пригожин "заграє" з політичними силами, як-от зі “Справедливой Россией” Сергія Миронова. Сергій Миронов — депутат Держдуми та активний українофоб, який гаряче підтримує війну. Раніше він хизувався кувалдою, яку йому подарував Пригожин, та і Думі називав “вагнерівців” героями.

Однак невдовзі ситуація змінилася. Пригожин ніяк не міг завоювати Бахмут, хоча клав своїх зеків тисячами. І почав перекладати відповідальність за провали на МО Росії.

Наприкінці квітня в інтерв’ю військовому блогеру, пов’язаному з Кремлем, Пригожин заявив про проблеми з постачанням боєприпасів і про те, що "вагнерівцям" потрібно буде "організовано відійти або залишитися й померти", якщо ситуація не покращиться.

Цікава тенденція простежується впродовж усього травня. У цей час “воєнкори” намагалися оминати гучні заяви Пригожина, писали лише про переможні заяви “вагнерівців” та випускали з уваги критику МО від Пригожина.

9 травня Євген Пригожин опублікував 27-хвилинне відео, в якому повідомив, що його підрозділи отримали лише 10% від необхідних снарядів, і вкотре почав шантажувати керівництво Міноборони. Також він розповів, що один з регулярних підрозділів армії РФ уже "втік" з-під Бахмута. Пригожин згадав якогось "щасливого дідуся", від якого залежить майбутнє Росії, — і який "думає, що йому добре", проте він може виявитися "закінченим мудаком".

Після цього він потрапив у ще більший медійний бан.

Навіть заяви Пригожина про захоплення Бахмута не призвели до тотального сплеску згадуваності в травні, хоча їх і поширювали. (Варто зазначити: ЗСУ повідомляли, що "вагнерівці" не захопили Бахмут повністю та що за місто тривають бойові дії.)

Але є цікава тенденція. Телеграм-канали тимчасово окупованих територій, на відміну від “воєнкорів” та офіційних російських ЗМІ, жваво обговорювали та згадували заяви Євгена Пригожина. Активно писали про конфлікт між Пригожиним та МО Росії. І навіть не оминули увагою гучні заяви Пригожина 9 травня.

Схоже, Пригожину сподобалася публічність. І ось уже підконтрольні йому ТГ-канали публікують навіть "результати телефонного опитування від 10 травня 2023 року", згідно з якими Пригожин програє Путіну в президентському рейтингу менше ніж 3%.

Видання “Верстка” пише, що Пригожин справді потрапив у схоже опитування від компанії Russian Field. І таки зайняв друге місце після Путіна. Хоча там рівень трішки інший — лише 2% проти 30% у Путіна. Однак навіть потрапляння Пригожина в такі заміри свідчить про політичне зростання засновника ВПК.

вагнер дезінформація телеграм пригожин

Знак гривні
Знак гривні