В

В Москві Сі, а в Білорусі ядерна зброя. Моніторинг росЗМІ за 20–26 березня 2023 року

Минулого тижня російські медіа були обурені новинами про можливе отримання Україною зброї зі збідненим ураном. Пропагандисти почали хвилюватися за майбутнє української екології та заявили про мутацію дітей у зоні застосування таких боєприпасів. Також дезінформатори із захватом висвітлювали візит очільника Китаю Сі Цзіньпіна до РФ. Російське телебачення цілодобово демонструвало цитати Сі, а новинарі писали про “братство на века”. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

В очікуванні на український наступ

Минулого тижня російські пропагандисти кволо й сухо писали про бойові дії. Найімовірніше, це пов'язано і відсутністю перемог. Дезінформатори розповідали про відбиття атак ЗСУ: “Российские силы на Запорожском направлении за последние пять дней отразили две попытки прорыва украинских войск”, “Военные группировки войск «Запад» не допустили переброску резервов ВСУ на купянском направлении, а также сорвали ротацию украинских подразделений на передовых позициях”.

Велику увагу росЗМІ приділили візиту Володимира Зеленського на передову в Бахмут у 22 березня. Одні пропагандисти ставлять під сумнів цей факт: “Достоверных сведений об этом посещении не имеется, кроме короткого видео. Но, если и побывал, то явно в безопасном месте, не в городе, убеждены многие местные жителей”.

Інші запевняють, що візит українського президента став можливим через гарантії російської сторони і що українці віроломно цим скористалися та навіть здійснили контратаку під Бахмутом: “Попытка контрнаступления ВСУ на артёмовском направлении (так росіяни називають бахмутський напрямок — ред.) стала возможна из-за визита украинского президента Владимира Зеленского в этот регион, из-за чего российские войска якобы прекратили обстрел”.

Останніми тижнями пропагандисти намагаються пояснити повільне просування серйозними факторами: від значної концентрації українських військових: “ВСУ собрали вокруг Бахмута Артемовска свыше 80 тысяч своих солдат” — до появи нової західної техніки на околицях міста: “На артемовском (бахмутському — ред.) направлении замечены первые немецкие танки Leopard”. Варто додати, що прямих свідчень про залучення танків Leopard під Бахмутом немає. А російська пропаганда від лютого розповідає без жодних доказів , що танки було помічено в цьому районі.

Водночас пропаганда очікує на український наступ. Його причина — українців наступати змушують США: “Вашингтон фактически гонит ВСУ в наступление”. За словами дезінформаторів, російські військові також чекають на цей наступ для можливості помірятися силами із західною технікою: “Сейчас этот сибирский мужик мечтает о дуэли с танками западной школы, которые активно завозят на Украину”.

В інформаційному полі навіть допускають успіх українського наступу, але ці повідомлення дозовані й заспокоюють, що Крим “захопити” ЗСУ не вдасться: “Даже в случае маловероятного прорыва оборонительных линий ВС РФ в запорожской степи и безостановочногого движения до Крыма, в конечном итоге ВСУ упрутся в Крымский укрепрайон, в котором его ждёт мощная свежая российская группировка, а на флангах будут нависать группировки из-под Новой Каховки и Бердянска”. Це роблять для того, щоб уникнути інформаційного провалу, як під час вересневого наступу українців під Харковом.

РосЗМІ пишуть, якщо українці прорвуть російську оборону — ЗСУ врешті все одно програють: “Такое «наступление», даже в случае невероятного успеха, это – три дня фанфар, а потом неизбежная катастрофа”. Пропагандисти поширювали слова Путіна про збільшення виробництва танків у Росії: “Общее количество танков армии РФ более чем в три раза будет превышать количество танков ВСУ”, “Благодаря ударной работе предприятий российского ВПК, Россия будет иметь намного больше танков, чем Запад поставит Украине”. А насправді ми поки що бачимо, як командування російських військ змушене розконсервувати стару техніку, про що російська пропаганда не пише.

Пропаганда піклується про екологію України

Минулого тижня російська пропаганда багато обговорювала ядерні питання. Для цього було кілька приводів. По-перше, заступник голови Ради Безпеки РФ Дмитро Медведєв укотре пригрозив ядерним ударом, якщо Україна спробує звільнити Крим: “Зампредседателя Совбеза России Дмитрий Медведев в интервью ведущим российским СМИ.. заявил, что попытка отвоевания Крыма Киевом будет для России основанием применить любое оружие”.

По-друге, Володимир Путін анонсував розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі: “Президент России Владимир Путин сообщил, что Москва и Минск договорились разместить тактическое ядерное оружие в Белоруссии”.

Але винен у “ядерному нагнетанию” лише Захід: “Замглавы МИД России Рябков заявил, что вероятность ядерного конфликта выше, чем когда-либо. .. указав, что на данный момент США «играются с огнем»”.

Заяву з Великої Британії про наміри поставити Україні снаряди із сердечниками з збідненого урану російська пропаганда вирішила використати як можливість ще раз поговорити про ядерну війну.

Ця новина стала приводом виправдовувати плани із розгортання ядерної зброї в Білорусі: “Путин ... заявил, что Россия будет вынуждена соответствующим образом реагировать на то, что "коллективный Запад начинает применять уже оружие с ядерным компонентом".

Насправді, боєприпаси зі збідненим ураном ніяк не стосуються ядерної зброї. Збіднений уран — це матеріал, що залишається після видалення більшої частини високорадіоактивної форми урану з природної уранової руди. Такі боєприпаси використовують багато країн світу, зокрема й Росія. Такі снаряди переважно випромінюють альфа-частинки, у яких недостатньо енергії, щоб пройти через шкіру, тому вплив на тіло зовні не вважають серйозною небезпекою.

Безумовно, російські пропагандисти це знали, але вирішили полякати публіку словом “уран”, справедливо сподіваючись, що поки суспільства, на які спрямовані їхні зусилля, спростовуватимуть маніпуляцію, в частини людей посилиться страх, а отже, й небажання допомагати Україні.

Також дезінформатори почали розповідати, що на Україну чекає екологічна й економічна катастрофа: “Применение снарядов с обедненным ураном «нанесет колоссальный экономический ущерб агропромышленному комплексу Украины» и обрушит экспорт сельскохозяйственной продукции с ее территории «на многие десятилетия, если не на столетия»”. Це звучить украй цинічно хоча б тому, що багато українських полів зараз буквально засіяні російськими мінами й боєприпасами. Ще пишуть про мутації українських дітей: “Увеличивается риск возникновения онкологических заболеваний и мутаций у детей”, “Плюс постоянно действующий внутренний источник альфа- и гамма-излучения приводит к нарушению генетического аппарата, что приводит к уродствам”.

Сі в Кремлі

Сі Цзіньпін відвідав Москву 20-22 березня. І навіть потрапив на друге місце серед іноземних політиків, яких найчастіше згадували в росЗМІ, поступившись лише Володимиру Зеленському.

Інформаційна обслуга Кремля із задоволенням писала, що візит китайського керманича обурив Захід: “Солидарность России и Китая серьезно обеспокоила западных коллег. Вместе Москва и Пекин рассматриваются как «потенциально мощный соперник» Вашингтону и его партнерам”, “Западные режимы изошли пеной, слушая вступительные слова Президента России и Председателя КНР на переговорах в Москве. Тут и зависть, и злость, и банальная ревность”.

Дезінформатори розносили новину, що Сі назвав Путіна “дорогим другом”, як повноцінну подію, яка може щось кардинально змінити в цьому світі. І особливо підкреслювали фразу СІ, “что Путин привел Россию к процветанию и существенным успехам

Водночас інформацію про суть візиту було зведено до фраз про стратегічне партнерство “как братья навеки” та будівництво нового союзу проти США: “Россия и Китай являются крупнейшими стратегическими и военными соперниками США, российско-китайский альянс может изменить мировой порядок”, “Эксперт назвала сотрудничество Китая и России "якорем стабильности" в изменчивом мире”.

Дезінформатори запевняють, що Китай зможе замінити європейських споживачів російських енергоресурсів. А союз китайського юаня та рубля ліквідує гегемонію долара: “Пекину и Москве необходимо «вместе пилить ножки трона, на котором сидит доллар в качестве мировой резервной валюты”, “Если Россия начнет использовать китайские юани в расчетах с другими странами, это приведет к краху доллара и экономическому кризису в США”.

Прикметно, що залежність Росії від Китаю пропаганда приховати не може. Тому окремі її представникипишуть про переваги васальної залежності від Пекіна: “Есть два простых аргумента насчет того, почему Россия в двадцать первом веке должна быть вассалом Китая, а не Америки.. Россия усталая, окруженная врагами, куда хуже заселенная и плохо умеющая делать что-то "частное", "неформальное" и "высокоточное" страна, которой надо на кого-нибудь опираться и против кого-нибудь вместе дружить. .. Во-первых, Китай, в отличие от Америки, претендует на наши ресурсы, но не на нашу идентичность”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 32 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні