N

National Geographic, а також найбільші книжкові мережі Німеччини та Австрії продають карти з “російським” Кримом

7 великих мереж онлайн та офлайн магазинів і 15 великих видавців у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Великобританії, Італії, зокрема й видавництво National Geographic, продають своїм клієнтам карти, атласи, глобуси та іншу географічну продукцію з нанесеними на них окупованим Кримом як частиною Росії. До того ж на деяких картах також є зображення окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької й Херсонської областей як частин РФ. На це звернув увагу продакт-менеджер Микола Голубей, який проживає в Німеччині й захоплюється картографією. Разом зі знайомими він відвідав кілька десятків магазинів у Німеччині, Швейцарії та Австрії, щоб переконатися, що йдеться про системну торгівлю такими картами, а не про хибодрук. Микола опублікував розлоге й детальне дослідження цього “ринку”, ТЕКСТИ вибрали з нього факти, які нам здалися найбільш знаковими.

У чому проблема?

Понад 40 різних типів карт, глобусів і довідників, які продають у Європі, відтворюють територію України не в міжнародно визнаних межах, а з погляду законодавства Росії. Зокрема йдеться про віднесення окупованої території Кримського півострова, а також окупованих частин Донецької та Луганської, а іноді навіть і Запорізької та Херсонської областей до території Росії, які в уяві росіян було анексовано та приєднано до РФ після фейкових референдумів, проведених терористами.

Графічні зображення на мапах можуть відрізнятися: територію Криму можуть називати “спірною”, “такою, на яку претендує Україна”, “яка, за твердженням України, їй належить” тощо. До того ж Крим можуть зображати як “нейтральну” зону, не зафарбовуючи його територію ні кольором України, ні кольором Росії. Або ж кордон між Кримом і Україною / Донбасом і Україною можуть позначати як “невизначений”. Такі та схожі зображення суперечать нормам міжнародного права, оскільки в міжнародно визнаних кордонах означені регіони є частиною суверенної території України. Крім власне позначення на картах, Крим також можуть позначати як нейтральний або належний Росії у переліках населених пунктів і територій.

До списку карт з некоректним зображенням української території потрапили ледь не всі їх види: від дитячих розважальних — до точних карт для професіоналів, від настінних декоративних — до путівників автомобільними дорогами.

Columbus_Globus.jpg

Глобус Terra Kinder Leuchtglobus виробництва компанії Columbus Verlag. Крим позначено як "спільну" територію Росії й України

DuMont_!.jpg

Атлас світу DuMont Die Welt. Atlas mit Länderlexikon. Крим позначено як територію Росії

NatGeo.jpg

Дитячий атлас світу Weltatlas National Geographic Kids. Видавництво Edizioni White Star SrL. Біля Керченської протоки вказано "Von der Ukraine beanspruchte Grenze" — кордон, на який претендує Україна

Це далеко не перший прецедент “вільного” тлумачення міжнародно визнаних норм дистрибʼюторами картографічного контенту. Ще від 2014 року пошуковик Google показує “чий Крим” залежно від того, звідки користувач заходить на сервіс GoogleMaps.

Хто продає такі карти?

Микола та його знайомі виявили, що найбільші онлайн і офлайн магазини, які спеціалізуються на торгівлі картографічною продукцією, продають карти, що не відтворюють міжнародно визнаних кордонів України. Водночас виявилося, що найпоширенішим це явище є в Австрії, Німеччині, Швейцарії.

Зокрема такі карти продають у Thalia.de — найбільшій у Німеччині мережі книжкових магазинів; Hugendubel — другій за розміром мережі в Німеччині; Thalia.at (“дочка” Thalia.de) – найбільшій мережі в Австрії; а також Orell Füssli (дочірня компанія Thalia.de і Hugendubel) — найбільшій мережі в Швейцарії. Матеріали з некоректними зображеннями території України дослідник виявив і онлайн, на найбільших платформах Amazon.de і Bucher.de.

globus2.jpg

Дитячий глобус Kinder Globus — Entdecke deine Welt. Spezialeffekt im Dunkeln виробництва Franckh-Kosmos. Крим позначено "спірним"

Видавництва, які виробляють продукцію з некоректним зображенням України у Німеччині: Mairdumont (бренди MARCO POLO, ADAC, DuMont) — політичні карти, атласи для водіїв, атласи світу; Franckh-Kosmos, Columbus Verlag — глобуси для дітей та дорослих, атласи світу; Kunth Verlag — атласи світу; Stiefel Eurocart, INTERKART — політичні карти. В Австрії Freytag-Berndt та Hallwag Kümmerly+Frey у Швейцарії виготовляють політичні карти. В Італії National Geographic друкує глобуси й атласи світу для дітей через компанії Edizioni White Star SrL, Tecnodidattica Spa, у Німеччині — через Raethgloben 1917.

marco.jpg

У видавництві Mairdumont (видає мапи під брендом Marco Polo) хоч і вважають Крим умовно українським (є кордон на перешийку), зате поспішили нанести на карту лінію фронту / або областей, які Росія спробувала анексувати внаслідок фейкових "референдумів". Видання MARCO POLO Weltkarte — Staaten der Erde mit Flaggen

Голубей з’ясував, що у Великобританії компанія Maps Worldwide продає продукцію російського видавництва AGT Geocenter, яке, звісно, зображає на картах Крим російським. Водночас самі британці ніде не згадують, що продають фактично російські карти, хоча друк фізично відбувається у Великобританії з позначкою Made in UK. Ось мапа на сайті Maps Worldwide, а ось така сама мапа на сайті AGT Geocenter.

03.jpg

На сайті британської mapswordwide.com продають мапу виробництва російського AGT Geocenter з "російським" Кримом

За словами Голубея, він також здійснив попереднє дослідження найпопулярніших інтернет-магазинів, які торгують картами в інших країнах, проте не виявив серед них таких порушень.

Читайте також: Скандальні мапи з "російським Кримом": як картограф із Сан-Франциско допомагає російському колоніалізму

Ілюзія вибору

Автор зазначає, що багато магазинів створюють ілюзію вибору — адже продають кілька “варіантів” зображення території України на своїх картах. Наприклад, у National Geographic пропонують одразу п’ять різних версій зображення Криму: в межах кордонів України; в межах кордонів, але іншим кольором; окремо й від Росії, й від України; як частину Росії; як частину Росії із приписом “на яку претендує Україна”. Тобто в такому формулюванні видається, що не Росія, а Україна є агресором. Можна припустити, що карти з неправильним зображенням мають такі самі шанси бути проданими, як і карти з коректними кордонами.

photo_4_2023-02-20_16-12-56.jpg

У стандартизованому магазині визначити, що певний атлас містять неправдиву інформацію, можна якщо лише ретельно вивчити потрібні розділи

Ба більше, цьому сприяє й відвертий обман з боку деяких продавців. Приміром, на коробці глобуса може бути нанесено коректну мапу з українським Кримом, а всередині зображення уже буде “російським”. Те саме може стосуватися зображень для попереднього перегляду на сайті видавництв й магазинів: на сайті — з “українською” версією географії, а по факту в роздрукованому вигляді — з “російською”. Водночас для зміненої версії не змінюється реєстраційний номер ISBN (присвоюють будь-якій друкованій продукції, змінюється в разі внесення істотних змін у видання), каже Голубей.

Такі порушення можуть стати приводом для судового позову проти компаній від споживачів за обман і продаж неякісної продукції, каже Голубей. Він звернувся до компаній-виробників мап і продавців-дистрибуторів щодо того, чому вони продають зображення України, яке не відповідає нормам міжнародного права. Відповів лише один з них, зіславшись на те, як картографам зазвичай складно наносити на карту “спірні території”. Свої напрацювання Голубей також передав до МЗС та Мінкультури та інформполітики.

Детальніше з прикладами порушень, фото різних типів картографічної продукції можна ознайомитися в документі Миколи Голубея.

Європа війна пропаганда росія донбас крим карти

Знак гривні
Знак гривні