3

35 тис. грн за лекцію. Як волонтери конвертують знання у спорядження для розвідки

Як в СРСР знищували українську культуру, що відбувалося на землях України до нашої ери, як обрати вино, що вдягати взимку й навіщо заводити собаку – тематика волонтерських онлайн-лекцій дуже строката. Слухачі долучаються за пожертви (будь-яка сума), їхні кошти перетворюються на дрони, тепловізори, рації, автогуму й пікапи для ЗСУ. А потім усе це конвертується в “бавовну” для ворогів.

Саме так працює Bavovna Help – волонтерська організація, яка щотижня організовує освітні та розважальні онлайн-лекції. Вторговані кошти спрямовують на підтримку рейдово-розвідувальної групи "Буря" у складі 92-ї бригади ЗСУ, а віднедавна - й інших підрозділів.

Починали з прикладних тем – про здоров’я під час війни, сортування сміття, медіагігієну й догляд за собою. Проте виявилося, що слухачів найбільше цікавить саме історично-культурна тематика, тож на ній і зосередилися. За одну таку подію Bavovna Help може виручити до 1 тис. доларів.

У грудні планують лекції про традиційне вбрання українців і зимові свята, про проблеми довкілля під час війни, про історію України часів середньовіччя та життя на українських землях у IX—XIII століттях (детальний розклад – на фейсбук-сторінці організації).

Волонтери не можуть показати фото військових, яким вони допомагають, тому пропонують ілюстрації. А також звіти про витрачені кошти
Волонтери не можуть показати фото військових, яким вони допомагають, тому пропонують ілюстрації. А також звіти про витрачені кошти

Травма й радянський світогляд

— Дисидент Мирослав Маринович якось розповів, що в 1990-х хтось зі слухачів його лекції сказав, мовляв, нічого страшного, це ж був брежнєвський табір, а не сталінський, там можна було нормально відсидіти, ще й годували добре. Таке порівняння наче нівелювало пережите Мариновичем, у якого радянська влада забрала 12 років життя. Цей приклад Дарка Гірна, директорка Центру досліджень визвольного руху, наводила під час своєї лекції про радянський тоталітарний режим. Схоже сприйняття вона вважає наслідком травми: у ХХ столітті українці пережили стільки страшних подій, що мають високий поріг чутливості.

Обговорювали зі слухачами й те, що українці досі часто романтизують радянське минуле. І що варто більше дізнаватися про масові репресії, придушення української культури в радянські часи, викривлення історії та обмеження прав людини.

Завдяки цій лекції Bavovna Help вдалося зібрати 8 тис. грн для армії, ще 3 тис. грн лекторка зібрала, розігравши прапори серед підписників лекторію.

Історія прикрас: 250 слухачів

Створена в червні організація до грудня зробила вже близько 50 лекцій. За перші три місяці роботи на потреби ЗСУ передали понад 1 млн грн. Відтоді збирають у середньому до 100 тис. грн за тиждень.

— Зараз, обираючи теми, ми орієнтуємося на запити аудиторії, – розповідає комунікаторка лекторію Антоніна Сидоренко. – Слухачі хочуть знати більше про народний побут, автентичне вбрання, українську історію та культуру.

— На лекції з етнографії приходило понад 100 людей, ще близько 200 осіб донатили й отримали потім відеозаписи, — додає вона. — Дві лекції – про українські прикраси й музичні інструменти – прочитав Андрій Паславський, експерт Центру фольклору та етнографії в КНУ ім.Тараса Шевченка. На першу зібралися 250 осіб, які пожертвували 35 тис. грн, на другу – 40 слухачів, задонатили 8 тис. грн.

Лекція про традиційні прикраси стала однією з найпопулярніших на сторінці Bavovna Help. Паславський розповів про їх регіональні особливості, історичні сенси й різновиди. А також про те, як у Радянському Союзі створили образи українця в шароварах та українки у віночку зі штучних квітів.

Ось який вигляд має спотворений образ українців в історично недостовірному одязі та прикрасах. Фрагмент лекції про автентичне вбрання
Ось який вигляд має спотворений образ українців в історично недостовірному одязі та прикрасах. Фрагмент лекції про автентичне вбрання

“Нешкільна” історія України

Але тепер, зазначають організатори лекторію, є неабиякий попит на історичну тематику, тому взялися розробляти “нешкільний” курс з історії України.

На лекцію популяризаторки української культури Софії Безверхої про розстріляне відродження українського живопису зібралися понад 100 слухачів. Багато хто перейнявся долею художника Михайла Бойчука і його учнів. Писали навіть, що плакали після почутого.

Постер про серію історичних лекцій
Постер про серію історичних лекцій

— Найбільше мене зачепила історія Івана Падалки, учня Бойчука, — розповідає Софія. — Його заарештували в 1936 році, конфіскували та знищили всі картини. Кинули в підвал Жовтневого палацу в Києві, де працівники НКВС тортурами й погрозами родині вибивали з нього підписи під зізнаннями, яких він навіть не читав. Після розстрілу Івана його дружину Марію теж заарештували за “шпигунство й недонесення на чоловіка”, відправили у в’язницю, а потім на 21 рік на Колиму. Сина Женю віддали в дитячий будинок. Вона так і не змогла знайти його, коли повернулася в Україну.

Одна з підписниць Bavovna Help розповідає, що почала спілкуватися українською, хоча раніше була російськомовною, і тепер відчула потребу дізнатися більше про українську історію і традиції. Схожих відгуків і запитів волонтери отримують чимало.

— Я зі Слобожанщини, в мене геть зросійщена родина, – розповідає інша підписниця, Олена Бердиченко, яка відвідала вже чотири їхні лекції й обіцяє відвідати всі, пов’язані з українською історією та культурою.

Організатори лекцій помітили, що багато людей з Харківщини й Херсонщини долучалися до їхніх подій саме під час активних бойових дій. Можливо, це працювало як емоційна підтримка та спосіб відволіктися. Мешканці Харківщини охоче підтримують групу “Буря” ще й тому, що вона воює на їхньому напрямку.

Волонтери планують створити окремий цикл лекцій для деокупованих регіонів про українські міста.

Спочатку лекторів шукали через знайомих – запрошували тих, хто досліджує певні теми на академічному рівні: збирає фольклор, їздить в етнографічні та археологічні експедиції, працює в музеях тощо. Для лектора також важливе вміння цікаво розповідати. Лекції про історію України, наприклад, читає Євген Синиця — кандидат історичних наук, археолог-славіст, викладач КНУ ім. Тараса Шевченка.

Від 10 грн до 1 тис. грн

Чому Bavovna Help розпочала з підтримки саме “Бурі”? Власне, задля допомоги цьому підрозділу все й почалося.

– Там служить батько моєї знайомої, – розповідає Антоніна. – Спочатку нам треба було зібрати 4 тис. доларів. Це не космічна сума, але велика. Зібрати її без допомоги відомих блогерів чи медійних осіб було б непросто. Тому ми придумали цей проєкт.

Ідея була в тому, щоб люди могли за донат отримати щось для себе. Мінімальну суму внеску за доступ до лекцій не встановлювали – щоб кожен міг долучитися.

– У нас є слухачі, які жертвують 10 грн і перепрошують, що не можуть дати більше. А є й такі, що донатять 1 тис. грн, – каже наша співрозмовниця. – “Середній чек” нашого донату – приблизно 160—180 грн. Десь такою й мала би бути вартість квитка на наші лекції. Восени волонтери Bavovna Help жалкували, що збір коштів рухається не так швидко, як їм хотілося б, тож не могли підтримувати інші підрозділи.

– Оптимістичний варіант зараз – збір близько 100 тис. грн на тиждень, – ділилася тоді підрахунками Антоніна. – Щоб зібрати 250 тис. на шість комплектів рацій для підрозділу, потрібно майже три тижні – це дуже довго.

Але вже на початку грудня вони почали збирати на дрон Mavic-3 і тепловізор для одного з батальйонів 241-ї бригади, прикомандированих до 93-ї ОМБр Холодний Яр, який зараз у Бахмуті. Ціна питання – близько 90 тис. грн.

Команда Bavovna.help — це ілюстратори, відеомонтажери, модератори, райтери, організатори подій. Ілюстраторки Ася Смикодуб і Марія Бикова оформлюють афіші для лекцій, Ірина Крижимінська й Катерина Палій, Юлія Трофімова і Міша Ярич пишуть тексти, Кіра Кріґєр та Ірина Кумейко – модерують події, Лідія Дмуховська і Тетяна Новосад роблять дизайн.

Команда Bavovna.help
Команда Bavovna.help

Цей матеріал створено за підтримки ІСАР Єднання в межах проєкту "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства", що реалізується ІСАР Єднання в консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Зміст статті не обов’язково відбиває погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

волонтери громадянське суспільство ісар зсу пожертви лекції

Знак гривні
Знак гривні